Šljivančanin: Postoje problemi u kapacitetima domova u Nikšiću

Savjetnica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Duška Šljivančanin kazala je u emisiji „Mreža“ na TVCG da su zahtjevi studenata sa protesta i više nego opravdani i da su došli do zaključka da postoje određeni problemi u kapacitetima doma u Nikšiću. Istakla je da je ugovorom za smještanje studenta u hotel „Onogošt“, tražena usluga i hrane, a studenti hranu nisu dobili, te da je zbog tog propusta opterećena već postojeća menza u starom domu.

„Nama su djeca i mladi u stalnom fokusu interesovanja, a samim tim i sve situacije u njihovom obrazovnom procesu. Ono što smo mi negdje zaključili radići sa ovim temama, jeste da su uslovi u učeničkim i studentskim domovima širom Crne Gore mnogo iznad onoga što je preporučeni standard. Izazovi su na različitim poljima, od organizacije, do materijalnih uslova…“, kazala je Šljivančanin.

Istakla je da su mapirali mnoge izazove i mnoge propuste sistema, te da su slali preporuke na koji način da se ispravi dosadašnja praksa.

„Zaštitnik ljudskih prava je saznajući iz medija za protest koje su organizovali studenti i njihove zahtjeve pokrenuo ispitni postupak po sopstvenoj inicijativi, i ispitao činjenice na koje su oni ukazivali. Utvrdili smo da su njihovi zahtjevi i više nego opravdani i sakupili izjašnjenja od Ministarstva prosvjete i samog doma i na taj način sumirali činjenice, dali mišljenje i preporuke“, kazala je Šljivančanin.

Kazala je da su zaključili da postoji određeni problem u kapacitetima doma u Nikšiću.

„Došli smo do jednog interesantne činjenice. S obzirom na to da se još 2012. godine javila potreba za proširenjem kapaciteta, a tek godinama nakon toga uspostavilo smještanje studenata u okviru hotela „Onogošt“ i to sklapanjem ugovora o javno-privatnom partnersvu, saznali smo da je tim ugovorom predviđeno mnogo manje studenata nego što je zaista smješteno“, kazala je ona.

Istakla je da je ugovorom tražena usluga smještaja i ishrane, a studenti su dobili samo smještaj, što je, kako je rekla, opteretilo postojeću menzu.

„Ono što nas iznenađuje da je sklopljeni ugovor na 20 godina tajan. Imajući u vidu tajnost ugovora iznenađuje i to što Uprava doma koja je zadužena da brine o studentima, o ispunjavanju prava i obaveza nemaju uvid na koji način studenti borave u okviru novog doma. Prosto to posmatraju kao nametnutu obavezu i to dovodi u pitanje kapacitete, uslove itd“, kazala je Šljivančanin.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA