Slapovi Banjevačkog vodopada postali dostupni turistima

 Akcijom „Udahni Berane“ lokalna Turistička organizacija nastavila je sa aktivnostima koje imaju za cilj da se, kroz ulaganje u infrastrukturu i uređenje privlačnih destinacija, upotpuni turistička ponuda i privuče što više gostiju da posjete Berane. U okviru naznačene akcije Turistička organizacija i Planinarski klub „Vojo Maslovarić“ proteklih dana su marljivo radili na valorizaciji i promociji novootkrivenog prirodnog dragulja – Banjevački vodopad. Ovaj netaknuti biser prirode nalazi se u selu Banjevac, u blizini regionalnog puta prema Kolašinu i udaljen je sedam kilometara od centra Berana.

– Kako bi Banjevački vodopad, čija visina slapova iznosi oko 20 metara, postao dostupan očistili smo i uredili prilaznu stazu, izvršili markiranje i postavili smjerokaze. Staza koja vodi do vodopada nije zahtjevna i pogodna je za pješačenje. Nadamo se da će ovaj prirodni potencijal u budućnosti biti iskorišćen kao spreman turistički proizvod koji će zavrijediti pažnju, kako domaćih, tako i stranih posjetilaca. Široj javnosti Banjevački vodopad je postao poznat prije nekoliko mjeseci kada je realizovana studijska posjeta crnogorskih novinara Beranama i okolini – kaže Dražen Joksimović, savjetnik u Turističkoj organizaciji Berane.

On vjeruje da će ovaj vodopad svojom nesvakidašnjom ljepotom sve posjetioce ostaviti bez daha i da će TO Berane nastaviti sa aktivnostima usmjerenim u pravcu valorizacije prirodnih resursa.

– Tokom dvije minule godine imali smo kampanju „Upoznaj Berane“. Ta kampanja je bila usmjerena prije svega na Berance koji žive na strani, da odmor provedu u svom zavičaju. To se pokazalo kao dobar potez, što nam je dalo dodatni motiv da kroz druge akcije poput ove „Udahni Berane“ pokažemo svijetu kakvim prirodnim blagodetima raspolaže naša opština – ističe Joksimović.

Iz TO Berane su pozvali državu da stimulativnim mjerama pomogne valorizaciju prirodnih potencijala Berana. Poručili su da se, u cilju ekonomskog oporavka, konačno moraju smanjiti regionalne razvojne razlike, uvjeravajući da se to može postići kroz drugačiji pristup razvoju turizma što, kako kažu, dosad nije bio slučaj.

Turiste sa juga usmjeravati ka sjeveru

Iz lokalne Turističke organizacije tvrde da prihodi od turizma mogu da budu znatno veći samo ako bi se, uz državnu pomoć, ponuda sjevernog regiona na pravi način približila ljubiteljima prirode i zagovornicima zdrave ekološke hrane.

– Ako država, uz izgradnju modernih saobraćajnica i akriviranje beranskog aerodroma, uveže turističke vrijednosti sjevera i juga i kroz odgovarajući marketing usmjeri goste da posjećuju ne samo more nego i planine, onda bi i opština Berane imala mnogo veće benefite. Na taj način bi se uvećavali i prihodi u državnoj kasi po osnovu dobiti od turizma. Zato nemamo mnogo vremena da čekamo, jer i ljetnje i zimske turističke sezone moramo dočekivati znatno spremnije – saopštili su iz TO Berane.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA