Skupština pokrenula servis kojim je vebsajt prilagođen slabovidim i slijepim osobama

Skupština Crne Gore je djelujući u kontinuitetu u pravcu jačanja inkluzivnog društva pokrenula servis „Pristupačnost” kojim je skupštinski vebsajt prilagođen slabovidim i slijepim osobama.

Kako su saopštili iz Skupštine, aktiviranje ovog servisa omogućava slabovidim i slijepim osobama da koriste alate za manipulaciju tekstovima, i tako na jednostavniji i lakši način pretražuju informacije dostupne u okviru skupštinske internet prezentacije. 

„Pristupom skupštinskom vebsajtu, putem telefona ili računara, i klikom na ikonu „pristupačnost“ koja se nalazi u uglu ekrana, pokreće se meni koji nudi čitač ekrana, kao i mogućnost za povećanje veličine teksta, razmaka između slova i proreda –  kako bi se poboljšala čitljivost i ispunili zahtjevi za stilizovanje teksta, navedeni u Smjernicama za pristup veb sadržaju. Takođe, meniju se može pristupiti i putem tasterske prečice CTRL+U“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pokretanjem tog servisa, a polazeći od premise da svaka osoba ima pravo da živi dostojanstveno, jednako, udobno i nezavisno, nastojalo se da se osobama sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida informacije učine pristupačnijim.

„Skupština Crne Gore u kontinuitetu preduzima mjere koje doprinose inkluzivnom društvu, pa su tako ranije obezbijeđena mjesta u Plenarnoj sali prilagođena osobama sa invaliditetom, u upotrebi je vertikalno-podizna platformom kojom je osobama sa invaliditetom omogućeno kretanje kroz zgradu, kao i pristup Plenarnoj sali“, dodaju u saopštenju.

Navodi se da je novina i da će Skupština uz podršku Saveza slijepih Crne Gore, u najskorije vrijeme dobiti i taktilne informacione table sa Brajevim pismom, koje će pomoći slijepim i slabovidim osobama da se samostalno kreću i orjentišu u zgradi parlamenta.

„Kako su u savremenom društvu informacije ključne za učešće u svakodnevnom životu, Skupština Crne Gore će i dalje nastaviti da razvija strategije, kojima će parlamentarni život činiti pristupačnijim, pružajući mogućnost osobama sa invaliditetom da prate i aktivno učestvuju u unapređenju javnih politika i procesu EU integracija, dajući time procesima pristupačnosti svoj lični doprinos“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA