Skup Forum slobodnih građana Luča prijavljen u četvrtak, rok pet dana prije održavanja okupljanja

Forum slobodnih građana Luča juče je Upravi policije prijavio da će se u ponedeljak okupiti ispred zgrade crnogorskog Parlamenta, saznaju Vijesti nezvanično iz Uprave policije.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, javna okupljanja moraju se prijaviti najkasnije pet dana prije njegovog održavanja.

Osim roka za podnošenje prijave, taj Zakon propisuje da je organizator dužan da pisanu prijavu podnese policiji u mjestu održavanja javnog okupljanja, odnosno mjestu početka javnog okupljanja u pokretu.

„O održavanju javnog okupljanja policija obavještava nadležne organe i službe (službe hitne medicinske pomoći, vatrogasne službe i sl.). Izuzetno od stava 1 ovog člana, ne prijavljuju se okupljanja koja se ne održavaju na otvorenom prostoru i na javno dostupnim mjestima, osim u slučajevima kad organizator to smatra potrebnim“, propisano je Zakonom.

Iz Foruma slobodnih građana Luča juče su pozvali građane da se ispred zgrade Skupštine okupe u ponedeljak, kada će biti birano novo rukovodstvo parlamenta.

Nastavak sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrano rukovodstvo parlamenta zakazan je za ponedjeljak u 10 časova.

Juče su iz Foruma slobodnih građana naveli da „u susret još jednom udaru na karakter i duboke temelje crnogorske države i samobitnosti, poziva građane i građanke u zemlji i dijaspori, udruženja i partije kojima je jedina naša – građanska i antifašistička Crna Gora svih na srcu, na jedinstven i jasan odgovor“.

„Da se na dan konstituisanja nove, sve više ‘podgoričke’ i sve manje crnogorske Skupštine i izbora četničkog vojvode i Vulinovog sabljonosca, jednoga od grobara naših evroatlantskih stremljenja, na njeno čelo – okupimo pred zgradom Parlamenta. Okupimo i jasno pokažemo, kako je u tuđini pjevao Kralj – ‘Još je živa Crna Gora’… Izjasnimo se i toga dana! Eto im prilike da nas popisuju. Iz daljine. Građanski i crnogorski, nikad ravnogorski“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Izvršni direktor FSGL Nebojša Mrvaljević i član Upravnog odbora FSGL Predrag Peđa Vušurović.

Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je koaliciji Za budućnost Crne Gore, odnosno lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, koji bi trebalo da bude izabran u ponedjeljak.

Da se u ponedeljak okupe ispred zgrade Skupštine juče su pozvali i iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Forum slobodnih građana Luča krajem prošle godine organizovao je više protesta zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, kojima su bile smanjene nadležnosti doskorašnjeg šefa države i DPS-a Mila Đukanovića.

Ti protesti organizovani su pod sloganom „Ima nas“.

Izmjene je u međuvremenu poništio Ustavni sud.

 Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA