Skoro polovina porođaja u Opštoj bolnici Pljevlja završi se carskim rezom

Skoro polovina porođaja u Opštoj bolnici Pljevlja obavi se carskim rezom, pokazuju podaci koji su iz te zdravstvene ustanove dostavili „Danu“.

– Tokom 2021. godine obavljena su 162 porođaja i rođeno je isto toliko beba. U 2022. godini bilo je 175 porođaja i rođeno je 176 beba. Do 31. jula ove godine obavljeno je 108 porođaja i rođeno je 109 beba – rekli su nam iz pljevaljske bolnice.

U odgovoru na pitanje koliko je porođaja u toku 2021, 2022. i 2023. godine obavljeno carskim rezom, iz te zdravstvene ustanove su nam saopštili da je procenat porođaja obavljenih na taj način u odnosu na ukupan broj porođaja 45 odsto.

Ističu da u porodilištu pljevaljske bolnice rade tri ginekologa.

– Sistematizacijom je predviđeno da bolnica ima pet specijalista ginekologije i akušerstva. Problem nedostatka kadra rješavamo tako što zahvaljujući dobroj saradnji angažujemo ginekologe iz drugih zdravstvenih ustanova – navode iz pljevaljske bolnice.

Što se tiče kapaciteta Odjeljenja pedijatrije, u toj jedinici radi jedan specijalista pedijatar.

– Sistematizacijom je predviđeno da bolnica ima troje specijalista pedijatara. Samo zahvaljući izuzetnom naporu i angažovanju zaposlenog specijaliste pedijatra dr Maje Terzić, razumijevanju i spremnosti ljekara iz drugih zdravstvenih ustanova da obavljaju dopunski rad u našoj ustanovi i dobroj saradnji sa zdravstvenim ustanovama, uspijevamo da obezbijedimo kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite – kažu iz pljevaljske bolnice.

Prema ranije objavljenim podacima, u ovoj bolnici su zaposlena 32 ljekara specijalista, od kojih se dva nalaze na supspecijalizaciji, a osam na specijalizaciji.

Direktor pljevaljske bolnice dr Saša Grbović kazao je ranije za „Dan“ da im po sistematizaciji trenutno nedostaje čak 20 ljekara specijalista. On je ukazao da je veliki problem to što su ljekari u Pljevljima preopterećeni poslom.

Istom prilikom je saopštio da je najviša isplaćena zarada u pljevaljskoj bolnici u januaru iznosila 3.890,12 eura. Kako je naglasio, zbog nedostatka kadra u bolnici, prekovremeni rad je neizbježna pojava.

Visoki troškovi za angažovane ljekare

Zbog nedostatka specijalista, uprava pljevaljske bolnice mora stalno da angažuje ljekare sa strane, što stvara visoke troškove. Samo u periodu od 1. decembra prošle godine do 28. februara bolnica je po tom osnovu u neto iznosu isplatila 27.740,66 eura. Za isti period troškovi smještaja ljekara koji dolaze sa strane bili su 2.320 eura.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA