Skoro pola miliona eura pomoći za poljoprivredne proizvođače

Opština Nikšić će sa nešto manje od pola miliona eura pomoći poljoprivredne proizvođače u toku tekuće godine, kazao je u emisiji „Mreža“ na TVCG predstavnik Opštine Nikšić Milorad Zečević.

Zečević je istakao da je pomoć za poljoprivrednike porasla u odnosu na prošlu godinu.

„Imaćemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji će se odnositi za nabavku sadnog i sjemenskog materijala za određene povrtarske kulture, vezano za nabavku sadnog materijala kada su u pitanju osnivanja novih višegodišnjih zasada voća i vinove loze organizovaćemo i nekolika sajma lokalnih proizvoda koji će biti na različitim lokacijama u gradu, pokušaćemo da oživimo neke lokacije koje su nepravedno bile bile zapostavljene“, kazao je Zečević. 

Istakao je da će poljoprivredni proizvođači imati priliku da besplatno koriste određeni broj tezgi na kojima bi predstavljali svoje proizvode. 

„Pomoći ćemo malim proizvođačima mlijeka, i na kraju u saradnji sa gradskom pijacom ponudićemo poljoprivrednim proizvođačima određeni broj tezgi na gradskoj pijaci, koje će oni moći besplatno da koriste i koji će, nadamo se iole, poveđati konkuretnost tih malih proizvođača koji se bave primarnom prouzvodnjom“, kazao je Zečević. 

Naveo je da će određeni broj tezgi će biti u otvorenom dijelu, ali da će, kako je kazao, biti i u sektoru koji je zatvoren gdje se prodaju jaja, mlijeko..

Zečević je kazao da iznos od prošle godine nije realizovan u cjelosti, ali da se nada da će interesovanje ove godine biti veće. 

„Nadamo se da ćemo ove godine putem sredstava javnog informisanja animirati poljoprivredne proizvođače na teritoriji Nikšić“, kazao je Zečević. 

Istakao je da će Opština Nikšić kao i prethodne godine sa 330 hiljada subvencionisati proizvođače mlijeka.

„Opština će i ove, kao i prethodne godine sa 330 hiljada subvencionisati proizvođače mlijeka. Pored ovoga sufinansiraćemo i premiju osiguranja za stočnu proizvodnju, prošle godine je bio u vrijednosti od šest hiljada, ove godine je 15 hiljada“, kazao je Zečević. 

Istakao je da će Opština Nikšić ukupno sa nešto manje od pola miliona eura pomoći poljiprivredne proizvođače u toku ove godine.

O tome će se raspravljati na narednoj sjednici Skupštine opštine Nikšić.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents