Sindikat traži smjenu direktorke KCCG, uprava poručuje: Policija treba da se bavi sindikalcima

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore (SSR KCCG) zatražio je od Vlade Crne Gore da hitno smijeni direktoricu te zdravstvene ustanove Ljiljanu Radulović jer svojim postupcima ugrožava prava radnika na sindikalno udruživanje, slobodu djelovanja i javnu riječ. To je saopšteno na konferenciji za novinare „Stop progonu Sindikata“ Sindikata slobodnih radnika KCCG, a kolege su podržali predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa i Sindikata hitne medicinske pomoži.

Predsjednik SSR KCCG Željko Milićević tvrdi da „nepotizam, kumovske i esnafske veze uništavaju najveću zdravstvenu ustanovu, tako da slobodno možemo da konstatujemo da stanje u KCCG nikada nije bilo gore“. On je saopštio da uprava KCCG pokreće disciplinske postupke protiv sindikalnih aktivista zbog javno izgovorene riječi, te da želi silom, strahom i prinudom da spriječi jačanje tog sindikata i time pomogne opstanak njihovog kućnog sindikata, koji u potpunosti kontrolišu. Istakao je da su dvije godine od prvog disciplinskog obračuna menadžmenta prema sekretaru ove sindikalne organizacije Slobodanu Brajoviću.

– U posljednje dvije godine, kao sindikat uputili smo gomilu dopisa direktorki KCCG Ljiljani Radulović, ali ni na jedan nijesmo dobili ogovor. Na osnovu ovoga treba da vam bude jasno u kakvim uslovima radimo, kazao je Milićević.

Sa druge strane, iz KCCG su juče na naša pitanja povodom optužbi predstavnika sindikata kazali da je uprava KCCG u svakom trenutku na raspolaganju Vladi, Ministarstvu zdravlja, Upravi policije i tužilaštvu, da položi račune za svoj rad.

– To ne mogu da kažu oni pojedinci koji upiru prstom u nas, a koji ogrnuti providnim plaštom borbe za javni interes, zloupotrebljavaju poziciju sa namjerom da ostvare ličnu korist. O njihovom činjenju i nečinjenju će se izjasniti nadležne institucije ka kojima smo ih procesuirali ranije, a što je bio i ostao princip u svakom slučaju i za svakog pojedinca, ma gdje se u sistemu nalazio, a u čijim smo radnjama prepoznali elemente o kojima je trebalo zvanično informisati Upravu policije, navodi se u dopisu iz KCCG, koji potpisuje Služba za odnose sa javnošću. Oni dodaju da su stalno posvećeni svim kontruktivnim akcijama sindikata, kojih je pet u KCCG, bez obzira da li predstavljaju 7,15 ili 30 odsto zaposlenih. Kako tvrde, saradnja sa 90 odsto sindikalnih predstavnika zaposlenih na zavidnom nivou, jer im je zajednički cilj unapređenje prava i statusa zaposlenih.

Predsjednik SSR KCCG Željko Milićević, pak, ističe da se od dolaska Radulović nijedan novozaposleni, kojih je bilo preko 500, nije učlanio u taj sindikat, već se preko pravno-kadrovske službe direktno učlanjuju u njihov „kućni sindikat“.

– Konstantno se ljudi ucjenjuju da moraju da napuste sindikat i samo oni najsmjeliji ostaju da se bore sa svima nama za zajednička prava. Posljednjih dana, nakon aktiviranja disciplinskih postupaka, imamo ucjene da se zaposlenima na određeno vrijeme može produžiti ugovor, ali se prije toga moraju iščlaniti iz Sindikata slobodnih radnika KCCG, tvrdi Milićević.

On je poručio da je „današnja situacija, da Radulović pokreće disciplinski postupak protiv sindikalnih aktivista zbog javno iznesenog stava, poruka da iza toga čina stoji Vlada“.

– Mislio sam da se ovakvi postupci neće događati u Crnoj Gori u 21. vijeku, ali smo se izgleda prevarili. Za nas je ovo ključna odmazda, šikaniranje, mobing i kršenje osnovnih prava na slobodnu riječ i slobodu sindikalnog rada i aktivizma, koji su garantovani Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kazao je Milićević.

Sekretar Sindikata slobodnih radnika KCCG Slobodan Brajović podsjetio je da je prema zakonu svi zaposleni dužni da prijave svaku nepravilnost koju primijete, te da je on prošle godine prijavio nepravilnosti finansijskoj službi i uz pomoć inspekcija dokazao da je kuma direktorke KCCG nezakonito dobijala prekovremene sate. Zbog prijavljivanja tih nepravilnosti, kako ističe, kažnjen je uslovnim otkazom. Nakon toga je dao izjavu za medije i objasnio zašto je Sindikat KCCG podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv organizovane grupe koja je na štetu te zdravstvene ustanove sklopila ugovor.

– Taj ugovor, prema našim sumnjama, ukazuje na neki vid korupcije. Da li je to tako ili nije to će vidjeti SDT. Međutim, ja sam, kao osvetu zbog toga, dobio još dva montirana disciplinska postupka, koji su smiješni, rekao je Brajović.

Brajović tvrdi da uprava KCCG preko njega šalje poruku svim zaposlenima KCCG da se prijavljivanje nepravilnosti, kojih je Klinički pun, nikako ne isplati, te da je sve rađeno u cilju da on dobije otkaz.

Rakočević: Ako je stav Vlade da ona radi dobro, onda oni rade loše

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da daju bezrezervnu podršku borbi Sindikata slobodnih radnika KCCG za bolju Crnu Goru. On je poručio KCCG, Vladi i Ministarstvu zdravlja da Sindikat slobodnih radnika KCCG nije sam.

– Ne može i niko ne smije da proziva za nezakonitost, pogotovo ako je to sindikalna organizacija, kojoj je to u opisu posla. Ako je Vlada stava da Radulović radi dobro, onda oni rade loše, ocijenio je Rakočević.

Predsjednica Sindikata hitne medicinske pomoći Maja Radišević podržala je Sindikat slobodnih radnika KCCG i kazala da vjeruju u pozitivan ishod ove situacije. Ona je istakla da situacija koja se desila Slobodanu Brajoviću nije prvi slučaj i da se to dešavalo i ranije.

– Razlika je u tome što je Brajović smogao snage da se javno bori za svoja prava, istakla je Radišević.

Prema riječima Radišević, Novi sindikat, čiji je član i SSR KCCG, koji je dobio rješenje o registraciji, mnogo će više štititi prava zdravstvenih radnika i obezbijediti im pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

Izvor: DAN

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA