Sindikat slobodnih radnika KCCG zatražio od Vlade smjenu Radulović

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) zatražio je od Vlade Crne Gore da hitno smijeni direktoricu te zdravstvene ustanove, Ljiljanu Radulović, jer, kako su kazali, svojim postupcima ugrožava prava radnika na sindikalno udruživanje, slobodu djelovanja i zabranu javne riječi.

To je poručeno na pres konferenciji „Stop progonu Sindikata“, koju je organizovao Sindikat slobodnih radnika KCCG-a.

Predsjednik Sindikata slobodnih radnika KCCG-a, Željko Milićević, napomenuo je da je dvije godine od prvog disciplinskog obračuna menadžmenta prema sekretaru ove sindikalne organizacije, Slobodanu Brajoviću.

„U posljednje dvije godine, kao Sindikat uputili smo gomilu dopisa direktorki KCCG, Ljiljani Radulović, ali ni na jedan nijesmo dobili ogovor. Na osnovu ovoga treba da vam bude jasno u kakvim uslovima radimo“, kazao je Milićević.

Poručio je i da KCCG „želi silom, strahom i prinudom da spriječi jačanje našeg Sindikata i time pomogne opstanak njihovog kućnog Sindikata, koga u potpunosti kontrolišu“.

Milićević je rekao da od dolaska Radulović ni jedan novozaposleni, kojih je bilo preko 500, nije se učlanio u Sindikat slobodnih radnika KCCG, već se preko pravno kadrovske službe direktno učlanjuju u njihov kućni sindikat.

„Konstatno se ljudi ucjenjuju da moraju da napuste Sindikat i samo oni najsmjeliji ostaju da se bore sa svima nama za zajednička prava. Posljednjih dana, nakon aktiviranja discipliniskih postupak, imamo ucjene da se zaposlenima na određeno vrijeme može produžiti ugovor, ali se prije toga moraju iščlaniti iz Sindikata slobodnih radnika KCCG-a“, tvrdi Milićević.

Kako je dalje naveo, afera s nabavkom osnovnih životnih namirnica, naduvani tenderi su im „poremetili uhodane staze netransparentnosti“.

„Nepotizam, kumovske veze i esnafske veze uništavaju najveći zdravstvenu ustanovu, tako da slobodno možemo da konstatujemo da stanje u KCCG-u nikada nije bilo gore“, ukazao je Milićević.

Naveo je da su svima zarade u javnom sketoru povećane osim medicinskim sestrama i tehničarima, a da o Granskom kolektivnom ugovoru, koji je, kako je istakao, najgori do sada, ne želi ni da govori.

„Današnje situacija, da Radulović pokreće disciplinski postupak protiv sindikalnih aktivista zbog javno iznešenog stava je poruka da iza toga čina stoji Vlada“, rekao je Milićević.

Prema njegovim riječima, ovi disciplinski postupci su pokazatelj ogromnog revanšizma i hajke.

„Mislio sam da se ovakvi postupci neće događati u Crnoj Gori u 21. vijeku, ali smo se izgleda prevarili. Za nas je ovo ključna odmazda, šikaniranje, mobing i kršenje osnovnih prava na slobodnu riječi slobodu sindikalnog rada i aktivizma, koji su garantovani Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, kazao je Milićević.

Sekretar Slobodnih radnika KCCG-a, Slobodan Brajović,  podsjetio da je prema Zakonu svaki zaposleni dužni da prijave svaku nepravilnost koju primijete.

„Ja sam prošle godine prijavio nepravilnosti finansijskoj službi i uz pomoć inspekcija dokazao da je kuma direktorka KCCG-a nezakonito dobijala prekovremene sate. Tu sam ja, zbog prijavljivanja tih nepravilnosti, kažnjen uslovnim otkazom“, rekao je Brajović.

Nakon toga, kako je rekao, dao je izjavu u medije, u kojoj je objasnio zašto je Sindikat KCCG-a podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv organizovane grupe koja je na štetu te zdravstvene ustanove sklopila ugovor.

„Taj ugovor, po našim sumnjama, ukazuje na neki vid korupcije. Da li je to tako ili nije to će vidjeti SDT. Međutim, ja sam, kao osvetu zbog toga, dobio još dva montirana disciplinska postupka, koji su smiješni“, rekao je Brajović.

On je kazao da pokretanje disciplinskih postupaka protiv njega ima veću poruku.

„Uprava preko mene šalje poruku svim zaposlenima KCCG-a da se prijavljivanje nepravilnosti, kojih je Klinički pun, nikako ne isplate i sve je ovo rađeno u cilju da ja dobijem otkaz“, zaključio je Brajović.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević, kazao je da daju javnu i bezrezervnu podršku Sindikatu slobodnih radnika KCCG-a.

„Dajemo punu podršku njihovoj borbi za bolju Crnu Goru“, istakao je Rakočević.

Poručio je KCCG-u, Vladi i resornom Ministarstvu da Sindikat slobodnih radnika KCCG-a nije sam.

„Ne može i niko ne smije da proziva za nezakonitost, pogotovo ako je to sindikalna organizacija, kojoj je to u opisu posla. Ako je Vlada stava da Radulović radi dobro, onda oni rade loše“, ocijenio je Rakočević.

Predsjednica Sindikata hitne medicinske pomoći, Maja Radišević, kazala je da situacija koja se desila Brajoviću nije prvi slučaj i da se to dešavalo i ranije.

„Razlika je u to me što je Brajović smogao snage da se javno bori za svoja prava“, ocijenila je Radišević.

Ona je, u ime Sindikata na čijem je čelu, podržala Sindikat slobodnih radnika KCCG-a i kazala da vjeruju u pozitivan ishod ove situacije.

„Novi Sindikat, koji je dobio od nadležnog Ministarstva rješenje o registraciji, mnogo će više štiti prava zdravstvenih radnika i obezbijediti im pravo na slobodu mišljenja i izražavanja“, poručila je Radišević.

Izvor, foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA