Sindikat doktora medicine: Budemo strpljivi, ne dozvolimo da jedna tragedija proizvede dodatne

Sindikat doktora medicine reagovao je povodom smrti novorođenčeta u Opštoj bolnici Nikšić i okupljanja građana.

“Molimo i apelujemo na građane da u ovom bolnom trenutku za porodicu, kojoj izražavamo iskreno i duboko saučešće, budemo strpljivi i razumni. Ljekari i medicinsko osoblje OB Nikšić mole za strpljenje i vrijeme da se zakonskoj proceduri utvrdi da li se u ovom slučaju propust desio”, navodi se u saopštenju Sindikata doktora medicine.

Ističu da je gubitak djeteta najveća tragedija za porodicu, ali i za cjelokupno društvo.

“Tragedija kojoj ne prethodi upozorenje. Ljekari i drugi zdravstveni radnici jednako su ljudi kao i svi ostali pogođeni ovom tragedijom. Takođe zatečeni. Ali u obavezi da se brinu o svima koji od njih zavise u nikšićkoj Bolnici jednako kao da se ova tragedija nije desila. Sa jednakom dozom prisebnosti, racionalnosti i empatije. Uzvici u kojima se ljekari nazivaju ubicama, dok brinu o pacijentima jednako uznemiravaju njih i pacijente kojima su potrebni. Ne dozvolimo da jedna tragedija proizvede dodatne tragedije”, kažu u Sindikatu doktora medicine.

Navode da su ih kolege iz OB Nikšić informisale da je postavljena sumnja da je nesretni događaj posljedica iznenadne smrti odojčeta.

“U pitanju je sindrom koji pogađa djecu mlađu od jedne godine, a najučestaliji je upravo u uzrastu do četiri mjeseca. To je sindrom koji je vodeći uzrok smrti kod odojčadi mlađe od jedne godine u zemljama koje vode preciznu mortalitetnu statistiku novorođenčadi. Dijagnoza iznenadne smrti odojčeta se postavlja tek ako se kliničkim i obdukcionim nalazom ne utvrdi jasan uzrok smrti zdravorođenog novorođenčeta. Apelujemo da se sačeka nalaz obdukcije i utvrdi uzrok smrti. Uz malo strpljenja i prisebnosti institucije će imati odgovore na pitanja roditelja i javnosti. Tada ćemo moći kompetentno i opravdano iznositi mišljenja i stavove brinući da nikoga nepravedno i unaprijed ne osudimo za ovaj nemili događaj”, zaključuju u Sindikatu.

Foto: Sindikat

NIKŠIĆ PROGNOZA