Šimun: Preporuke evropskih eksperata dragocjene za stanje u oblasti droga

Ministar zdravlja Vojislav Šimun razgovarao je sa Fredericom Deneckerom, koordinatorom IPA projekta, Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti, koji borave u Crnoj Gori. Eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti droga EMCDDA u sklopu posjete održaće niz sastanaka sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori, nakon čega će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance.

Jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost je punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA. Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije.

U decembru 2023. godine Ministarstvo zdravlja je, kako su istakli, formiralo radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal 2024. godine.

Radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva.

Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24.

„Crna Gora je zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu za period od 2023-2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA“, poručuju iz Ministarstva zdravlja. 

Foto: Ministarstvo zdravlja

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents