Šimun-Miler: Podrška Austrije reformskim procesima u zdravstvu

Spremnost za unapređenje saradnje u oblasti zdravstva i nastavak kontinuiteta kvalitetnih prijateljskih odnosa dvije zemlje biće i dalje dio zajedničke agende, poručeno je nakon sastanka ministra zdravlja dr Vojislav Šimun  i ambasadora Austrije u Crnoj Gori Karl Milera.

– Poseban akcenat prilikom razgovora ministar i ambasador stavili su na reformske procese crnogoskog zdravstvenog sistema i pomoć Austrije u njihovom sprovođenju. Pored toga, bilo je riječi i edukaciji i stručnom usavršavanju naših ljekara i razmjeni iskustava zdravstvenih radnika, ali i modelima univerzalne zdravstvene zaštite i najboljim praksama koje austrijski zdravstveni sistem ima i primjenjuje, a Crnoj Gori bi bile značajne- navodi se u saopštenju.

Ministar Šimun se zahvalio austrijskom ambasadoru na inicijativi za podršku u svim sferama zdravstva naglašavajući važnost realizacije projekata koji su u toku i onih koji predstoje. Posebno interesovanje ministar je iskazao za iskustva austrijskog sistema u sferi digitalizacije procesa u zdravstvu, kao i preventivnih programa, koji su u ovoj zemlji izuzteno razvijeni i imaju dugu istoriju uspješnosti.

Ambasador Miler je iskazao spremnost da pomogne Crnoj Gori na putu pristupanja Evropskoj Uniji posebno u poglavljima koja se tiču zdravstva, kao i da kroz konkretnu saradnju taj put učine bržim i uspješnijim.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents