Šimun-Kalkavan:Turska prati i podržava razvoj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori

Turska i Crna Gora njeguju tradicionalno prijateljske odnose u mnogim oblastima, a uz obrazovanje, zdravstveni sistem zauzima vrh prioritetnih aktivnosti za koje je zainteresovana ambasada Turske, saopšteno je tokom sastanka ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna i ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E. Bariša Kalkavana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, ministar Šimun je zahvalio turskom ambasadoru na dosadašnjem angažmanu koji se ogleda kroz kontinuiranu podršku Turske projektima iz zdravstva preko Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a koja je do sada uložila značajna sredstva kroz infrastrukturne projekte u zdravstvenim ustanovama.

I ambasador Kalkavan je, kako je saopšteno, istakao posebnu zahvalnost i naglasio senzibilitet crnogorskog naroda podsjećajući na razorni zemljotros koji je početkom godine pogodio Tursku.

„Iako znatno manja po svojim kapacitetima, Crna Gora je tada pokazala svoju veličinu. U kratkom roku organizovana je akcija i timovi za pomoć u ugroženim područjima. Ne postoje riječi zahvalnosti za gest i napore koje je uložila Crna Gora tada“, poručio je Kalkavan.

Sagovornici su, kako navode iz ministarstva, mapirali modele nastavka saradnje.

„Prioritetne oblasti naše administracije u narednom periodu jesu unapređenje sistema zdravlja na svim nivoima. Ipak postoje segmenti koje želimo dodatno da promovišemo i damo im zamajac razvoja kakav zaslužuju. Tu prije svega mislim na zdravstveni turizam i potencijal koji Crna Gora posjeduje. Vaša pomoć i ekspertiza u tom smislu bila bi od velike koristi našem sistemu. Želimo da Crna Gora bude na mapi atraktivnih destinacija za zdravstvo“, kazao je dr Šimun ambasadoru Turske.

Tokom susreta bilo je riječi i o detaljima koraka koji slijede, a koji se ogledaju u ozbiljnom i kontinuiranom angažmanu profesionalaca iz Turske koji mogu pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu u oblasti digitalizacije, transplantacije organa, ali i drugih segmenata, gdje Turska ima izuzetne rezultate i zavidan napredak.

foto.gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA