Selo Počivala kod Velimlja: Svečanost u slavu i čast junaka Gvozdenog puka Blagoja Krušića

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služiće svetu arhijerejsku liturgiju u subotu (22.juna) ,sa početkom u 9h, u crkvi Svetog Save u selu Počivala kod Velimlja.

Nakon liturgije biti upriličeno otkrivanje i osveštavanje spomenika Blagoju Krušiću, (djelo vajara Draga Mirkovića).    

U slavu i čast Blagoja Mićkovog Krušića, tom prilikom biće obilježeno 80 godina od njegove mučeničke smrti. Blagoje Krušić je bio poznati junak Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“ i nosilac 17 odlikovanja za hrabrost.

Prisutne će u ime bratstva Krušića pozdraviti protojerej-stavrofor Dragan Krušić dok će voditelj programa biti književnica Milica Bakrač.

“Bratstvo Krušić poziva sve bratstvenike Krušiće, istorodne Matoviće i plemenike Banjane, kao i sve ljude dobre volje da prisustvuju Liturgiji, kulturno-umjetničkom programu i Trpezi ljubavi na Počivalima, uz prisustvo članova diplomatskog kora i brojnih predstavnika političkog i kulturnog života našeg naroda, koji su već organizatorima potvrdili svoj dolazak u slavu junaka Blagoja Krušića”, navedeno je u saopštenju bratstva Krušić.

Nakon otkrivanja i osveštavanja spomenika održaće se prigodan kulturno-umjetnički program u kojem će svoje učešće dati besjednici: prof. dr Budimir Aleksić i mr Ilija Miljanić, crkveni hor „Prepodobna mati Angelina“ iz Nikšića, pojac Aleksandar Saša Zejak, pjesnik Blagoje Rogač, muzički izvođač Zoran Džiknić, Srpsko udruženje „Karađorđe“ iz Herceg Novog i narodni guslar Goran Perović Cuca.

foto:privatna arhiva-screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA