„Selektivnim nagradama pravite diskriminaciju protiv koje se toliko borite“

„Udruženje vaspitača se priključuje u borbi za svoja prava svim naporima, žestinom i snagom baš kao i onog dana na ulici kada smo na onom veličanstvenom skupu izjavili svoja nezadovoljstva. Nažalost, loše je to što smo u društvu prepoznati kao slaba karika jedne cjeline na kojoj zapravo počiva cijeli sistem. Nećemo vas vraćati i ubjeđivati u to koliko je zapravo važan vaspitno-obrazovni sistem jedne države, samo ćemo reći da ste baš vi, vladajući, ponikli u njemu i sada ga ponosno rušite i rugate mu se. I njemu, i nama i djeci koju ćemo tek da iznjedrimo“, saopštili su iz Udruženja za napredak vaspitača i djece.

„Malo je reći kako je bilo porazno čuti od naših velikana kako ponosno predlažu selektivne nagrade, kako bi još više uticali na loše međuljudske odnose, kako bi nam pokvarili i isprljali vezu koja nam je još uvijek najvažnija, porodice, djece, brata, drug-druga. Svaki sistem se trudi da osnaži temelje, ono na čemu počiva, dok ste se vi trudili samo dok ste dobili ono što ste naumili – vlast. Ali ovaj narod više nije u robovlasničkom društvu, da se tužno i ćutke pokorava i prihvata sulude predloge, ovaj narod ima jedinstvo i slogu kojom ćemo vam pokazati na djelu da pobjeđuje. Zakon jedne države je velik kao tvrđava, dok kod nas može da se mijenja, tumači i dobija novo značenje u odnosu na potrebe vladajućih.

Postidite se svojih izgovorenih riječi, onoga čega ste se najviše u životu plašili primijenićete na druge – silu i prisilu. Ubijedićemo vas da još možemo da se borimo čistim obrazom i golim rukama, kao što to radimo svakodnevno u uslovima koje ste nam pružili za rad i opstanak. Dovodite u pitanje povećanje plata, a ne pitate, žmurite na sve nedaće sa kojima se susrećemo u radu, počev od prostornih odnosa pa do finansija, gdje i sami roditelji prepoznaju nemoć vladajućih i nesposobnost da stvori bolje uslove. A to je vaša obaveza“, navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, vaspitanje i obrazovanje kreće iz porodice, dok se u vaspitno-obrazovnim institucijama usavršava, oblikuje i priprema za realan život. „Nas niko nije pripremio na ovo, pustili ste nas da godinu dana vjerujemo i držimo vas za riječ. A kod nas u Crnoj Gori se kaže da se ljudi drže za riječ a životinje (goveda) za rogove. Ako je suditi po ovoj izreci ukaljali ste obraz, čast i povjerenje.“

„Ne dozvolite da provjeravamo koliko ko radi i kako radi jer u tom slučaju bi morali krenuti od vrha, i napraviti generalno čišćenje. Da li ste u saznanju da selektivnim nagradama pravite diskriminaciju protiv koje se toliko borite? Ne, ne znate, jer i dok govorite ne slušate sebe šta pričate.

Pretužno je bilo tog dana čuti sve te riječi od jednog mladog političara koji čvrsto korača sa svojim ubjeđenjima ne pazeći pri tom i ne osvrćući se na ishode“, poručuju iz Udruženja za napredak vaspitača i djece.

Podsjećaju da školska godina ne počinje za sve isto.

„Kod nas u vrtiću je to puno ranije, što znači da morate dobro razmotriti svoje odluke jer mi nećemo čekati ispunjenje praznih obećanja i još po koje mazanje očiju. Moramo reagovati što prije kako bi vi shvatili da vaš posao, život, funkcioniše baš od nas, kada ste sigurni da je vaše dijete na sigurnom. Ako ne preispitate svoje odluke možemo se boriti sa vama, ujedinjeni sa sindikatom, a vi nemojte dovesti dijete u vrtić. Jer ćete naići na zaključana vrata, tajac i muk… tada će vam djelimično biti jasno da mi nijesmo servis za paženje djece, već veoma ozbiljna ustanova koja daje najbolje za naše mališane“, zaključuju u saopštenju.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA