SDP Nikšić: Očekujemo da Ministarstvo kulture odbije davanje saglasnosti za mijenjanje naziva ulica u Nikšiću

Najavljeno mijenjanje naziva ulica u Nikšiću oštro su osudili i iz lokalnog odbora SDP-a. Kako ističu u saopštenju, to  predstavlja perfidan početak relativizacije istorijskih činjenica, “iza čega se krije nastojanje rehabilitacije i izjednačavanja kvinslinga sa nosiocima antifašizma”. Iz te partije poručuju da  da očekuju da Ministarstvo kulture odbije da da saglasnost, jer je predlog suprotan Zakonu o spomen obilježjima.

-Neće vam proći naum gospodo iz lokalne vlasti, da gradu slobodarskog i antifašističkog duha gradu Joke Baletić, Braće Vučinić, Muharema Asovića i besmrtnog osmjeha simbola antifašizma Ljuba Čupića mijenjate karakter i brišete simbole. Ulice “Partizanski put“ i “Narodnih heroja“ čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu. Njihovo preimenovanje ili brisanje značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu posle Cetinja, dao najviše narodnih heroja. Djelovanje “Bjelopavlićke četničke brigade“ kojoj je pripadao Blagoje Jovović, kojem ste planirali dati jednu od najznačajnijih ulicu u Nikšiću najbolje prikazuje spomenik na “Lazinama“, naveli su iz SDP-a.

-Crnogorski antifašizam je vječna luča i putokaz generacijama a vaša politička pojava kratka i ružna epizoda grada pod Trebjesom koja će se završiti najkasnije za dvije godine- zaključili su.

NIKŠIĆ PROGNOZA