Šćekić: Fokus prema onim koji tokom studija odlaze iz Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Śćekić razgovarao je danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta Šćekić je izrazio zadovoljstvo sveukupnom saradnjom i doprinosom kroz projekte, prvenstveno u oblastima koje se tiču mladih i sporta.

„U narednom periodu glavni fokus resora za demografiju i mlade će biti okrenut prema mladim ljudima, prije svega, onim koji tokom studija odlaze iz Crne Gore na studijsko usavršavanje, ali i onim koji odlaze nakon školovanja u potrazi za boljim uslovima za život. Moramo pronaći modalitet i napraviti strategiju kako bi se vraćali i stečena znanja u inostranstvu prenosili u našoj zemlji“, kazao je Šćekić.

Takođe, neophodno je reizborom u sudija i tužilaca stvoriti vraćanje povjerenja u sve grane vlasti, posebno sudsku, kako bi mladi ljudi stekli utisak da žive I da će živeti u pravno uređenoj državi, naglasio je ministar Šćekić.

Ambasadorka Rajnke je istakla projekte koje trenutno SAD sprovodi u Crnoj Gori i koji su fokusirani na učenje engleskog jezika, uključujući ACCESS program za srednjoškolce koji se trenutno sprovodi u Podgorici i Pljevljima.

Ambasade se takođe fokusira na podršku projektima unapređenja položaja mladih, njihovu participaciju i društvenu angažovanost, položaj žena i REA populacije, ali i projekte u oblasti sporta i razmjene sportskih trenera i sportista, naglasila je Ambasadorka. Ambasada ce nastaviti da podrzava crnogorske učenike, studente i sportiste kroz brojne projekte I programe razmjene – zaključila je ambasadorka Rajnke.

Šćekić je istakao da Ministarstvo priprema izgradnju Nacionalnog centra, na sjeveru i na jugu Crne Gore, te i da kreću sa rekonstrukcijom objekta u Beranama u saradnji sa lokalnom samoupravom, koji će takođe i biti prvi Nacionalni centar za paraolimpijce, sa posebnim uslovima treniranja za osobe sa smetnjama u razvoju, što do sada nismo imali ni u okruženju, te i da će kandidovati projekat kod medjunarodnih fondova gdje očekuje pomoć.

Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA