Šćekić: Cerović da podnese ostavku, sa podacima se ne može manipulisati

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić odgovorio je na navode iz reagovanja Ljekarske komore Crne Gore, koji su ga, između ostalog, optužili da je u javnost iznio niz neistina povodom stanja u zdravstvu, te naveli da treba da se izvini javnosti i ljekarima , i pozvao predsjednicu Ljekarske Komore Žanku Cerović da da ostavku na mjestu koje pokriva.

Šćekić je ustvrdio da Cerović stoji iza reagovanja Ljekarske komore, i pozvao je da se „ne krije iza organizacije“, te dođe u Ministarstvo zdravlja da razgovaraju. 

„Jedina koji treba da se izvini svom esnafu, a ne da se krije iza njihove organizacije, jeste Vi. Kao prvi među jednakima na čelu Ljekarske komore, pokazali ste kako ste vješti da se oglušite o elementarne propise o radu i radite bez dozvole u privatnim ustanovama, nekima čak i neregistrovanim za djelatnost kojom se bavite“, tvrdi Šćekić.

Prema njegovim riječima, postoji dosta ljudi zaposlenih u zdravstvenom sistemu koji ne dijele mišljenje sa Cerovićevom.

!Vi, pravedni i opterećeni, i svi drugi koji ne misle kao Vi, a vjerujte ima ih dosta. Da li ste se Vi izvinili kolegama? Da li ste se izvinili javnosti koju ste danima opterećivali “argumentima“ zašto ste “ugroženi“ prilikom regulisanja propisa o dopunskom radu u Zakonu u zdravstvenoj zaštiti? Sramno je da kao ljekar, koji je kršio propise i svojim primjerom pokazao kako ne treba, Vi dijelite lekcije o iskupu pred ljekarskom profesijom. Da imate imalo moralne odgovornosti, podnijeli bi ostavku na mjesto koje pokrivate u Ljekarskoj komori“. naveo je Šćekić.

Ocjenjuje da je predsjednica Ljekarske komore željna medijske pažnje, „što dovodi u situaciju da po svaku cijenu istupite, pa čak i onda kada nemate i ne smijete da iznosite neistine koje ste iznijeli danas“.

„Časna i ugledna ljekarska profesija ogledalo je jednog društva. Crnogorski zdravstveni sistem čine pošteni, vrijedni i za ponos državi ljekari i medicinsko osoblje. Oni koji su se otuđili i zapostavili načela Hipokratove zakletve, a nema ih mnogo, nikako ne smiju biti predvodnica ovog časnog poziva“, poručio je Šćekić.

Rekao je i da su  su brojke i cifre nešto sa čime se ne može manipulisati.

„U Fondu za zdravstveno osiguranje postoji precizna statistika , koja je neprikosnovena. Podaci su precizni i jasno uporedivi. Šta sam pogriješio? Da plate nisu povećane? Da nismo među liderima u regionu po visinama zarada u zdravstvenom sistemu? Jesam li rekao da su nezaslužene. Ne! Zaslužene su itekako , i to povećanje je trebalo da se desi odavno jer ga ljekari i medicinsko osoblje zaslužuju. Kao pravednik , koji zaobilazi pravdu i pravne propise, najmanje ste pozvani da sudite o mom odnosu prema ljekarskoj profesiji i pokušate da stvarate jaz među nama“, tvrdi Šćekić.

Ono što je, smatra on, zajednički zadatak, je vraćanje empatije prema pacijentu koji očekuje od svojih ljekara i svoje države zaštitu zdravlja i pomoć.

„E, o tome možemo i moramo da razgovaramo i tražimo najbolja rješenja. Za takve inicijative, kucate na otvorena vrata“, zaključio je Šćekić.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA