Savjet za zaštitu životne sredine uputio VIadi inicijativu: I Bjelopoljci imaju pravo na čist vazduh

Opštinski Savjet za zaštitu životne sredine, na jučerašnjoj sjednici, kojoj je predsjedavala Suada Zoronjić, a prisustvovao joj je i predsjednik Opštine Petar Smolović razmatrao je alarmantno stanje izazvano zagađenjem vazduha u Bijelom Polju i inicijative za rješavanje ovog problema uputio na više državnih adresa. Pored Zoronjić, sjednici su prisustvovali članovi Savjeta Mujo Mahmutović, Demir Mulić, Fuad Kolić, Mevlida Ćatović, kao i Samir Sijarić, sekretar Sekretarijata za održivi razvoj i izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra Zdravko Janjušević.

– Problem koji godinama imamo sa zagađenjem vazduha i koji je kulminirao poslednjih mjeseci doveo nas je u više nego alarmantnu situaciju. Zato Vladi i Skupštini Crne Gore, ministrima finansija i ekologije, kao i relevantnim državnim ustanovama i institucijama šaljemo predlog mjera koje treba preduzeti da se stanje popravi. Prije svega građani Bijelog Polja zaslužuju bolji tretman, a ne da se donosioci odluka prema njima ponašaju diskriminatorski – kazala je Zoronjić, prenosi Dan.

Ona je kazala da je jedan od predloga da se u Bijelom Polju otvori Kancelarija za ekološku inspekciju, da se iz dobiju subvencije i umanjenja za utrošenu električnu energiju, kao i da se u ovaj problem uključi i Eko-fond.

– Takođe, tražimo subvencije za zamjenu upotrebe čvrstih goriva na pelet, ali i da se donese odluka o izradi toplifikacije grada, što treba da bude javni interes. Ekološka inspekcija bi trebalo da utvrdi šta se loži, a trebalo bi da se donese akcioni plan u ovoj oblasti i bude spreman projekat toplifikacije – pojasnila je ona.

Predsjednik Opštine Patar Smolović je kazao da da se lokalna uprava bori sa ovim problemom od 2019. godine i da su se za pomoć obraćali svim predsjednicima vlade u tom periodu.

– Kad niko nije želio da pomogne krenuli smo da problem rešavamo ugradnjom filtera koje smo postavili na zgradi Centra za kulturu i Suda (grije se i Opština). Planirali smo da kupimo još nekoliko (cijena jednog je oko 20 hiljada eura), ali kad su izvršena mjerenja zagađenja vazduha, vidjeli smo da se stanje nije promijenilo. S obѕirom na to da se grad nalazi u kotlini i imamo maglu jedini način da se trenutno stanje popravi jeste prelazak na korišćenje električne energije. Zato smo tražili popust na struju, jer Bijelo Polje u dijelu individualnih potrošača u prosjeku troši oko 400 hiljada eura tokom zime i isto toliko firme – kazao je Smolović dodajući da nijesu ispunjena obećanja da će, pred Pljevalja, i Bijelo Polje dobiti subvencije. Ističe i da im je jedino preostalo da se za pomoć obrate ombdusmanu i skupštinskom odboru.

Stanje sve gore

Zdravko Janjušević je istakao da je prekjuče Bijelo Polje bilo najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

– Frapantan je podatak da je u Bijelom Polju zabilježeno veće zagađenje vazduha nego u Pljevljima. Poslednjih dana obaramo sve moguće rekorde i stanje je nažalost sve gore i gore. Lokalna uprava ima oko 13 hiljada individualnih ložišta i oko 400 kolektivnih – kazao je Janjušević, dodajući da se moraju hitno inicirati zajednički sastanci i okrugli stolovi na ovu temu.

Mevlida Ćatović je istakla da je lokalna uprava trebala i morala još ranije da krene u intenzivniju borbu da se situacija popravi, a Fuad Kolić kaže da su građani zabrinuti, jer je Bijelo Polje po zagađenosti vazduha nadmašilo vodeće centre kada je u pitanju ova problematika kao što su Sarajevo i Pljevlja.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA