Sanitarni inspektori kod 22 igračke pronašli prisustvo opasnih supstanci

Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove kod 22 igračke pronašli su prisustvo opasnih supstanci.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove, u prethodnom periodu sanitarni inspektori su vršili planirani nadzor nad bezbjednošću igračaka kao i reaktivni nadzor proizvoda – igračaka na tržištu.

„Prilikom nadzora vršen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled proizvoda – izgled proizvoda, isprave o usklađenosti, upozorenja, uputstva za upotrebu, a metodom procjene rizika uzeto je 35 uzoraka igračaka za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata i bora. Od ukupnog broja uzoraka rezultati su pokazali da 22 uzorka nisu odgovarala uslovima iz Pravilnika“, piše u saopštenju.

Dodaju da su uvoznici, distributeri i trgovci obaviješteni o rezultatima ispitivanja i da su dobrovoljno preduzeli mjere neodložnog sprečavanja dalje distribucije nebezbjednih igračaka, kao i mjere trajnog povlačenja iz prometa i opoziva od potrošača.

opasne igračke
foto: Uprava za inspekcijske poslove

„U ovom mjesecu uništeno je oko 702 komada igračaka koje su zatečene u prometu dok je postupak opoziva i povlačenja iz prometa za pojedine igračke još u toku“.

U saopštenju se dodaje da su inspektori na osnovu Uredbe o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu izdali 22 prekršajna naloga u ukupnom iznosu iznosu od 11.440 eura, dok je su za ostale procesi još u toku.

„U maju mjesecu vršen je i reaktivni nadzor na osnovu RAPEX nedjeljnih izvještaja – izvršeno je 20 pregleda objekata u kojima su tražena četiri opasna proizvoda – igračke i to dvije plastične lutke sa hemijskim rizikom i 2 kozmetička proizvoda. Na tržištu Crne Gore nijesu nađeni traženi opasni proizvodi iz RAPEX obavještenja“, piše u saopštenju.

Foto: Uprava za inspekcijske poslove

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA