„Samo veće kazne mogu natjerati građane da više poštuju prirodu“

Međunarodni je Dan planete zemlje. Širom Crne Gore tradicionalno je obilježen sađenjem drveća i čišćenjem smeća, ali stanje na terenu pokazuje da ne vodimo računa o sredini u kojoj živimo. Smeće je i dalje svuda oko nas, a ekološki aktivisti poručuju da samo većim kaznama možemo natjerati građane da se oslobode loših navika i više poštuju prirodu.

Ovo je samo jedan od svježih primjera nemara i nekulture pored bulevara Podgorica – Danilovgrad. A koliko vodimo računa o životnoj sredini jasno je na svakom koraku.

Vuk Iković iz Pokreta Preokret kaže da se siječe šuma, pali, zagađuju se rijeke.

„Dovoljno bi bilo da bar prekinemo sa lošim navikama“, kaže Iković.

Ali loših navika nikako da se oslobodimo. Iskustvo kaže da savjest građana proradi jedino kada ih udarite po džepu.

Ivana Čogurić iz Ekopatriotizama ističe da imamo divljih deponija koliko hoćete i kad god se očisti nova osvane preko noći, zbog toga što je kaznena politika nikakva.

„Pošto kod nas samo kaznena politika pije vodu moramo da osmislimo da kaznena politika bude implementirana kako bismo spasili život ne samo u Crnoj Gori nego širom planete zemlje“, kaže Čogurić.

A kad kazne postanu učinkovite valjda ukapiramo da čuvanjem životne sredine čuvamo i zdravlje.

„Nama gutljaj vode dolazi iz životne sredine, hrana zdrava iz životne sredine. Zemljište ako nije zdravo sve će doći na naplatu. Sve to ako koristimo otrov iz rijeke doći će do ribe koja će doći na nas što, sve se vraća sve se plaća“, kaže Iković.

Na kraju valja se podsjetiti da nam je ova planeta ujedno i jedini dom.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA