Samo jedan avion može da gasi požare

Crnu Goru već u aprilu pogodila su dva veća požara i to uglavnom na nepristupačnom terenu sjevera naše države. Za takve situacije idealni bi bili avioni za gašenje požara kojih Crna Gora ima tri, a samo je jedan funkcionalan. Sagovornici TVCG kažu da je problem za popravku preostala dva bio u proceduri, dok neki kažu da ove godine trebamo da se nadamo da požara neće biti.

„Mi kad izbije neki ozbiljniji požar, mi možemo samo da stojimo da se molimo Bogu da padne kiša i da ugasi taj požar“, kazao je Milorad Mitrović, NVO Breznica.

Požarna sezona počela je ranije ove godine. Vatrene stihije koje su zahvatile sjever u aprilu nanovo otvaraju pitanje dočekujemo li spremno visoke ljetnje temperature. Od tri aviona Crnogorske protivpožarne avijacije samo je jedan operativan. Razlog i ove godine, procedura.

„Zakon o javnim nabavkama, problematične tenderske procedure, generalno nedostatak rezervnih djelova na tržistu, enormno visoke cijene uslovljene ratom u Ukrajin uslovile su da nismo do sada uspjeli da osposobimo ta dva dodatna aviona za gasenje požara“, kazao je Vojin Vojinović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Nekad je Crna Gora imala čak pet kanadera za gašenje požara. Davno su prodati za cijenu koja nije ni blizu današnjoj.

„Ja imam pamćenje duže od dvije godine i sjećam se dobro da smo imali pet kanadera koji su prodati za 2 i po miliona“, kazao je Mitrović.

„Visoke su cijene kanadera, cirka 50-55 miliona košta jedan kanader. Održavanje te letilice je zaista skupo, nekih milion, milion i po na godišnjem nivou, tako da je realnija priča za Crna Gora da osposobimo postojecu flotu“, dodao je Vojinović.“

„Tako smo lagano prodali te avione, za neku crkavicu gdje se neko vjerovatno ugradio“, kazao je Milorad Mitrović, NVO Breznica.

Pa smo danas osuđeni da u odbrani od vatrenih stihija pomoć tražimo od susjednih ili država Evropske unije. Nego, ni ta pomoć nije idealna. Od poziva za pomoć, kada potrošimo naše rezerve, do ulaska aviona u naš vazdušni prostor, može proći i do 24 sata. A dragocjeni su prvi minuti.

„Požari se gase u početku, najefikasnije i najbolje. Ako se locira požar i primijeti na vrijeme i dojava bude pravovremena onda ima taj avion efekat. Ja sam 32 godine u službi i sjećam se požara na Radovču 92-e kada sam kao mladi vatrogasac učestvovao. Kanaderi su tada gasili i veoma dobar efekat je bio jer je veliki kapacitet vode“, kazao je Zdravko Blečić, komandir Službe zaštite i spašavanja.

Crna Gora bi mogla da nabavi samo dva aviona čija je nosivost manja od kanadera koje smo nekada imali. Do tada, preostaje nam samo da se nadamo da požara neće biti.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA