Samardžija: Odluka suda nakon događaja na Jazu proizvoljna i pristrasna

Povodom odluke Osnovnog suda u Kotoru da se odredi pritvor samo za jednu grupu lica koja su navodno učestvovala u događaju od 15. maja na Jazu, advokat Petar Samardžija rekao je da policija i sud pokušavaju da procesuiraju samo jedan dio učesnika kritičnog događaja, iako priznaju da „imaju fragmentarne video zapise“.

„U pritvoru je zadržan moj klijent V.P. koji je tom prilikom i sam povrijeđen, što je konstatovano u spisu ljekarskim nalazom HMP Budva, pa je nejasno zašto osoba koja je njega povrijedila nije takođe zadržana. Takođe, zabrinjava činjenica da je pritvor određen i mom klijentu P.R., učeniku srednje škole, koju upravo dovršava. Sud je upozoren da bi određivanjem pritvora ovom srednjoškolcu, samo zato što je stao u zaštitu svoga oca, značilo onemogućavanje da on uredno završi srednju školu, a što sud u svojoj odluci o pritvoru i ne pominje“, rekao je Samardžija. 

Kako navodi, umjesto da je sud odredio blaže mjere koje su propisane zakonom a kojima se lična sloboda ne narušava u cjelosti, sud i ovoga puta prati predlog tužilaštva bez pogovora, pa se postavlja pitanje ko ustvari određuje pritvor.

„I moji ostali branjenici su u pritvoru bez bilo kakve individualno opisane krivice, već su pritvoreni samo zato što pripadaju jednoj srpskoj političkoj opciji. Niko od njih nikada nije kažnjavan, pa je odluka suda definitivno proizvoljna i pristrasna. Uostalom, priznanje suda i policije da ima ‘fragmente video zapisa’ govori o tome da se radi o djelimičnim saznanjima državnih organa o tom događaju, na osnovu čega se ne može formirati bilo kakav, a kamoli pritvorski stav o ovom nemilom događaju“, rekao je Samardžija.

Žalba protiv rješenja o pritvoru je izjavljena, kaže on, i očekuje da će troje sudija Vijeća Osnovnog suda u Kotoru istu barem pročitati. 

„A ako to učine moraju je i usvojiti i omogućiti da se moji klijenti brane sa slobode, a učeniku srednje škole da istu dovrši“, naveo je Samardžija. 

Podsjetimo, prije nekoliko dana na Jazu između zaposlenih u Mediteranskom sportskom centru u Budvi i predstavnika NVO Mrčevo Polje Jaz, koja upravlja ovim vrijednim zemljištem, došlo je do tuče.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA