„Rumunija snažno podržava evropski put Crne Gore“

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mileta Radovanić sastao se danas
sa otpravnikom poslova u Ambasadi Rumunije u Crnoj Gori Raduom Gorincioijem, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su kazali, Radovanić je posebno izrazio zahvalnost na kontinuiranoj i snažnoj podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, kao glavnom spoljnopolitičkom cilju naše zemlje, u kojem nam je Rumunija važan partner.

„Sagovornici su izrazili zadovoljstvo razvojem tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje, te ukazali na značaj daljeg intenziviranja saradnje, na svim nivoima“, navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili, održavanje Ekonomskog foruma Rumunija – Crna Gora,
u organizaciji Ambasade Rumunije u Podgorici, Privredne komore Crne Gore i Opštine Podgorica, i u saradnji sa nadležnim institucijama, predstavljaće važan korak ka jačem umrežavanju dvije zemlje na polju ekonomske saradnje.

Prema njihovim riječima, naglasivši značaj unapređenja kulturnih veza, Radovanić je izrazio spremnost za realizacijom inicijative postavljanja biste Petra II Petrovića Njegoša u Krajovi, kao i biste najvećeg rumunskog pisca Mihaiua Eminsekuua u Crnoj Gori, što će doprinjeti boljem upoznavanju građana Crne Gore i Rumunije sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem dvije zemlje.

„Na sastanku je takođe bilo riječi o organizaciji posjete službenika Generalnog
direktorata za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore kolegama u Rumuniji, u cilju razmjene iskustava između dva ministarstva na polju konzularnih djelatnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

NIKŠIĆ PROGNOZA