Ronioci u Holandiji upoznali nove sisteme podvodne pretrage

Tim profesionalnih ronilaca Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele vratio se sa obuke koju su pohađali na Akademiji za foreznička ronjenja i istraživanja u Holandiji.

Kako je saopšteno iz Ronilačkog centra, ovim usavršavanjem naši ronioci podigli su nivo osposobljenosti na još veći stepen i povećavali efikasnost djelovanja u kriznim situacijama.

Navode da su ronioci upoznali nove sisteme podvodne pretrage terena u cilju pronalaženja nestalih lica uz korišćenje novih tehnologija praćenih satelitskim navodjenjem kao i nove načine  pretrage u brzim vodama čija implementacija podiže bezbijednost ronilaca na veći nivo.

„Tokom usavršavanja naši ronioci su ovladali tehnologijama korišćenja najsavremenijih podvodnih ROV vozila, novih sistema podvodnih detektora kao i novim postupcima forezničke obrade podataka i čuvanje pronadjenih dokaza na tijelima stradalih lica ili u slučajevima odbačenih ubojnih sredstava koji su predmeti krivičnih dijela“, saopšteno je iz Regionalnog ronilačkog centra.

Obuka je podrazumijevala i razmjenu iskustava sa profesionalcima iz Holandije u ronjenju u zagadjenim vodama, brzim rijekama kao i dubinskim ronjenjima uz korisćenje gasnih mješavina.

„Ovim usavršavanjem naši ronioci podižu nivo osposobljenosti na još veći stepen i povećavaju efikasnost djelovanja u situacijama kada je građanima neophodna pomoć u cilju spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara na vodama kao i u  traganju za stradalim licima“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: RCC Bijela

NIKŠIĆ PROGNOZA