Ronioci istražuju olupinu podmorice na 90 metara dubine

Profesionalni ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele ovih dana sprovode opsežno istraživanja sa kolegama iz Francuske ratne mornarice roneći na olupini podmornice koja se nalazi na 90 metara dubine, a za koju se pretpostavlja da je Francuska, saopštio je Vesko Mijajlović.

Kako je istakao, podmornica je tokom ratnih dejstava prilično uništena pa su za indentifikaciju potrebna opsežna istraživanja.

„U istraživanja su uključeni stručnjaci Ministarstva kulture kao i Ministarstvo odbrane. Podmornicu smo locirali tokom naših redovnih aktivnosti 2020. godine od kada smo sa stručnjacima iz Francuske u više navrata vršili istraživanje ovog lokaliteta. Tokom trenažnih aktivnosti prošle godine smo takođe u blizini ove lokacije locirali dva podvodna objekta na dubinama od 95 i 115 metara“, kazao je Mijajlović. 

Istakao je da u „narednom periodu planiraju detaljno istraživanje ovih lokaliteta cijeneći ove nalaze veoma interesantnim a posebno ako se uzme u obzir da su ovi lokaliteti do sada bili potpuno nepoznati“.

Roneći u danima proslave Dana nezavisnosti, navodi Mijajlović, naši ronioci su razvili zastavu i odali počast mornarima stradalim na ovom lokalitetu tokom Prvog svjetskog rata.

izvor:RTCG

foto:Regionalni ronilački centar Bijela

NIKŠIĆ PROGNOZA