Roditelji žele Komitet za borbu protiv nasilja u školama

Predsjednica Udruženja „Roditelji“ Kristina Mihailović kazala je da očekuju da Ministarstvo prosvjete ponovi uspostavi Komitet za prevenciju i borbu protiv nasilja u školama, koji se nijednom nije sastao od početka epidemije virusa korona, što znači da on više i ne postoji. Ona napominje da nije ni najavljeno uspostavljanje Komiteta, koji je važna karika u dijelu nadzora nad primjenom onoga što je na papiru, odnosno politika i mjera za suzbijanje vršnjačkog nasilja, prenosi Dan.

Konkurs za obuku asistenata za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama raspisan je ove sedmice, a prvih 20 asistenata biće angažovani tek naredne kalendarske godine u školama. Iako je počela nova školska godina, do danas nije saopšteno ni da je donesen novi Pravilnik o normativima i standardima, na osnovu kojeg će škole moći da zapošljavaju pedagoge i psihologe. U funkciji je besplatna linija u Ministarstvu prosvjete za prijavu vršnjačkog nasilja u školama.

„Što se tiče konkretno psihologa i pedagoga, ono što je evidentno već sada jeste da se kasni sa donošenjem izmjena pravilnika. Savjet za prava djeteta naložio je Ministarstvu prosvjete da se to odradi do početka školske godine, što nije urađeno. Zbog procedura, sve će biti prolongirano, što znači da će to poslati poruku da ćemo morati da čekamo i na tu vrstu podrške, koja je ključna u cijeloj priči, posebno kada govorimo o djeci. Trenutni je broj stručnjaka neprimjereno mali, posebno ako se ima u vidu broj učenika. Što se tiče teme vršnjačkog nasilja, znamo da je u funkciji linija u Ministarstvu prosvjete za prijavu vršnjačkog nasilja. I to je to“, kaže Mihailović za „Dan“.

Ona je dodala da se na osnovu dosadašnjih informacija može zaključiti da će broj asistenata u školama biti nedovoljan.

„Prema planu koji je pravljen 2019. godine, definisano je da u prvoj godini bude angažovano 30 asistenata, te da se taj broj za toliko svake godine povećava. Ako se sada pominje 20 asistenata, to je manje i od inicijalnog plana i naravno da to neće odgovoriti potrebama škola. Mi i ne znamo tačno koje su potrebe, odnosno koliko će škola ispuniti ovaj uslov što se tiče broja đaka, odnosno da ustanovama ima više od 700 učenika. Iz Zavoda za školstvo Crne Gore saopšteno je da je to preko 60 škola u Crnoj Gori, što znači da je ta brojka velika. Sudeći prema najavljenom broju od 20 asistenata od drugog polugodišta, time će se onda zadovoljiti trećina potreba škola“, ističe Mihailović.

Ona naglašava da je važno reći da su asistenti mali dio podrške u sprečavanju nasilja i vandalizma u školama.

„Nadamo se da će sve ono što je planirano i definisano da se radi po pitanju sprečavanja nasilja u školama biti mnogo intenzivnije, što nije bio slučaj do sada. Nadamo se i da neće biti onih situacija kao što se dešavalo da se neke mjere ne primjenjuju, odnosno da se ne provjerava njihova primjena. To je bio ključni problem u prethodnom periodu. Podsjetiću da postoje posebni planovi i programi koji se odnose na vršnjačko nasilje i oni treba da se primjenjuju. Očekujemo da se ove godine pažnja mnogo više usmjeri na to“, dodala je Mihailović.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA