„Razočarani smo stavom doktora Mirka Varajića“

Razočarani smo stavom doktora Mirka Varajića, koji se prije nekoliko dana javno usprotivio namjeri srednjeg medicinskog i nemedicinskog kadra da se bori za bolji položaj i veće zarade, navodi se u reagovanju medicinskih radnika Opšte bolnice Nikšić.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

„Kao njegovi prvi i najbliži saradnici koji  obavljaju ključnu ulogu u pružanju neophodne medicinske pomoći pacijentima, očekivali smo da i on, kao i većina ljekara, sagleda situaciju iz našeg ugla, ali uzalud.

Ipak, za razliku od njega, koji nas ne razumije, mi shvatamo da doktor Varajić sa primanjima koji petostruko prevazilaze našu prosječnu platu, ne može ni slutiti kako mi i brojni drugi građani živimo sa oko 600 eura primanja mjesečno.

S potpunim razumijevanjem teške ekonomske krize u državi, ni mi ne očekujemo idilične uslove već samo hoćemo da živimo dostojno u 21. vijeku. Bez obzira na naša politička opredjeljenja, kada je u pitanju egzistencija u ovome smo svi isti i to je jedini razlog da se borimo za veće plate. Ističemo da nama ne smeta doktoreva mjesečna zarada. Naprotiv, voljeli bi da toliki iznos ili značajno veći, na kraju mjeseca imaju svi zaposleni u Crnoj Gori i svi penzioneri. Voljeli bi da niko u ovoj državi nije prinuđen da, kako bi sebi i porodici obezbjedio osnovne životne namirnice, radi po dva ili tri posla, ali realnost je drugačija. Sumorna je. Veliki dio građana je na ivici egzistencije, pa i većina nas, srednjeg medicinskog kadra. Logično je da to ne razumije onaj koji za samo osam dežurstava dobija naknadu od 1.000 eura. Mi, za razliku od doktora Varajića, shvatamo da su njegova dežurstva značajna i cijenimo njegovu predanost i doprinos zdravstvenoj zaštiti. Međutim, važno je imati na umu da srednji medicinski kadar, iako prima manju platu u odnosu na njega, takođe obavlja ključnu ulogu u pružanju neophodne medicinske pomoći pacijentima. Doktor, kom nije jasno zbog čega mi tražimo da budemo plaćeni za svoj rad, treba da zamisli kako bi funkcionisao zdravstveni sistem bez medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja, koje često radi u teškim uslovima, a za manju naknadu nego što zaslužuje.

Povećanje plata za srednji medicinski kadar ne samo da bi bilo pravedno, s obzirom na napore koje ulažu, na dvanaestočasovna ili dvadesetčetvoročasovna dežurstva, već bi i doprinijelo motivaciji i kvalitetu cjelokupne zdravstvene usluge.

Bez obzira na to što je u javnom nastupu pokušao uniziti značaj našeg rada, i vrlo „nisko“ nam nalijepiti političku etiketu, doktoru se zahvaljujemo što je pokazao na koga ne možemo računati po pitanju jačanja solidarnosti unutar zdravstvenog sistema, koji u krajnjem slučaju može donijeti samo korist svima nama. 

Duboko nas zabrinjava čak i pomisao na to kako bi, ako mu se ukaže prilika da o nečemu u ovoj državi odlučuje, doktor Varajić unaprijedio svoju društevenu zajednicu, ako nema sluha za svoje najbliže saradnike, koji, napominjemo, odrađuje veliki dio doktorskog posla, što nije slučaj u evropskim državama, u kojima su naše kolege plaćene nekoliko puta više nego mi.

Na kraju, možda je uvaženi doktor Varajić, od brojnih obaveza kao što su rad u drugim ustanovama, dobro plaćenih dežurstava, mogućnosti privatnog rada i rada u komisijama, zaboravio nas, koji od svoje plate i jedinog primanja, pokušavamo da preživimo i hranimo porodice, a pri tom sačuvamo ugled i čast medicinske profesije. Možda malo, ali doktore Varajiću nas ipak ima, kao što su malobrojni i ljekari koji sa predanošću i empatijom rade svoj posao.

Doktore Varajiću, naši zahtjevi nemaju političku pozadinu, niti nas vode ti motivi, niti mi imamo političke ambicije. Nas vodi potreba za boljim uslovima rada i želja da za njega budemo adekvatno plaćeni, a o Vama je najviše rekla Vaša cinična izjava da su ranije svi bili spremi da rade „na trafikama i prodavnicama za 220 ili 300 eura“, a da sada neće za mnogo više.

Ukoliko smatrate da su sada plate prevelike, pozivamo Vas da to pokažete na način što ćete tražiti da se Vama isplaćuje iznos koji su ljekari primali početkom 2020. godine.

Potpisani med. sestre i tehničari David Delić, Danka Bulajić, Tamara Vujović, Gordana Vujičić, Tanja Korać, Radule Petrušić, Vera Pavićević, Saša Šurbatović, Snežana Šurbatović, Ivan Bajović, Branka Manojlović, Nataša Radović, Milosava Knežević, Ognjen Pinter, Vesna Vulević, Branka Pješčić, Milica Kaluđerović, Milena Vojičić, Stanislava Anđelić, Koviljka Đurović, Gordana Đurđevac, Biljana Koprivica, Kristina Karadžić, Jelena Mandić, Tanja Delić, Katarina Baošić Delić, Elvin Adrović, Marija Lalatović, Jelena Mrkić, Nada Todorović, Tanja Bakrač, Slavica Lalatović, Jadranka Nikčević, Tanja Mijušković, Mira Šapurić, Srđa Miličić, Branka Vujović, kao i preko 250 drugih koje nijesmo fizički u mogućnosti da navedemo.“

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Sramno je da dr Varajić na ovakav način omalovažava rad najbližih saradnika medicinskih sestara. Znajući da pacijente kontinuirano opserviraju medicinske sestre i dr daju informacije o pacijentu tokom 24h
Dr Varajić ili je nedovoljno informisan ili govori neistinu. Programom Evropa 1 medicinske sestre koje rade u vrtićima imaju veći kojeficijent od svojih koleginica iz bolnica, samim tim je i nemiguće da učitelji, nastavnici i profesori imaju manji kojeficijent.
Kada bi zaposleni u prosveti imali smenski rad, očekivano bi bilo da bi imali daleko veću platu od med.sestre koja radi smenu.
Nadam se da će jednom nekada, neko biti iskren i reći istinu zasnovanu na činjenicama, a ne na površnim i neproverenim informacijama.

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents