Dom zdravlja: Raste interesovanje za HPV vakcinaciju u Tivtu

Interesovanje roditelja da svoje djevojčice zaštite od pojave ozbiljnih oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV) u Tivtu je iz nedjelje u nedjelju sve veće, saopšteno je iz Doma zdravlja Tivat.

Nakon stalnih apela ljekara Doma zdravlja Tivat, organizovanja javnih tribina i edukativnih predavanja, ali i neposrednog razgovora pedijatara sa roditeljima, sve veći broj djece na nedjeljnom nivou prima HPV vakcinu, a do sada je imunizovana 81 djevojčica sa područja Opštine Tivat.

Imunizaciju protiv humanog papiloma virusa Dom zdravlja Tivat sprovodi, u okviru Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, koji su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje. Ciljna grupa su djevojčice od devet do 14 godina, jer je to period kada je najbolje primiti vakcinu i kada je imunološki odgovor najadekvatniji da odreaguje na vakcinu i da u stvori imunitet na vrijeme.

Cilj ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

HPV vakcina je bezbjedna i djelotvorna, preventivno djeluje u 99 % slučajeva, što je veoma značajno, s obzirom na činjenicu da je karcinom grlića materice, koji uzrokuje HPV, jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena.

Dom zdravlja Tivat još jednom poziva roditelje da vakcinišu svoju djecu i na taj način ih na vrijeme zaštite od HPV infekcija i njihovih posljedica.

Roditelji djevojčica koje pripadaju ciljnoj grupi mogu se informisati o imunizaciji u Dječjem dispanzeru ili zakazati pregled i vakcinaciju svog djeteta kod pedijatra na broj telefona: 067/ 059-948.

Foto: Dom zdravlja Tivat

NIKŠIĆ PROGNOZA