Raspisan javni poziv za oslikavanje murala najznačajnijim Crnogorkama

Opština Bar dio je projekta “Izuzetne žene Crne Gore”, koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije i Centrom za ženska prava. Projekat se ogleda u izradi murala na kojima će biti predstavljene najznačajnije Crnogorke 19. i 20. vijeka, a osim Opštine Bar, u istom učestvuju Glavni grad Podgorica i Prijestonica Cetinje.

“Stana Tomašević Arnesen, Svetlana Kana Radević i Jelena Vicković žene su čiji će se likovi naći na murlima u okviru projekta, čime će im se odati svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije podsjetiti na značaj autentičnih heroja svog vremena. Izabrane žene su revolucionarke, aktivistkinje, pedagoškinje, ambasadorke, arhitektice, feministkinje, a sve ih odlikuju ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj”, saopšteno je iz opštine.

Tim povodom, raspisan je javni konkurs za izradu murala izuzetnih žena u izabranim gradovima: Bar – Stana Tomašević Arnesen; Podgorica – Svetlana Kana Radević i Cetinje – Jelena Vicković.

Svi zainteresovani umjetnici i umjetnice mogu se prijaviti za više murala, ali, shodno pravilima, jedan umjetnik može biti izabran samo za jedan mural. Sredstva za materijal su obezbijeđena, kao i honorari za umjetnike. Prispjeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe.

“Pozivamo sve zainteresovane umjetnike i umjetnice da se prijave, a posebno se ohrabruju se umjetnici iz pomenutih opština da konkurišu za izradu murala u svom gradu. Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju prethodnih radova (portfolio) i skicu/e za predloženi/e mural/e. Planirana površina murala je oko 4 x 4m, ali postoji mogućnost i za oslikavanje veće površine, pa se mole umjetnici koji se prijave na konkurs da imaju u vidu da će eventualno biti potrebno skicu prilagoditi raspoloživom zidu”, ističe se.

Prijave i/ili zahtjev za dodatne informacije svi zainteresovani umjetnici mogu slati na: izuzetnezenecg@gmail.com.

Konkurs je otvoren do 15. avgusta 2023. godine, a izrada murala je planirana za mjesec septembar.

Izvor: Dnevno

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA