Raičković: Jedinstvo političara oko bitnih ekonomskih pitanja ključno

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković je kazao da mu je drago da je konačno ekonomija došla u fokus i da je postalo bitno kakav će biti standard građana, ali da bez jedinstvenog stava političkih subjekata oko bitnih pitanja za ekonomski razvoj neće biti većih pomaka.

Raičković je gostujući u emijsiji „Link“ Radija Crne Gore, istakao da je potrebna politička stabilost, i da svi iz svog ugla daju doprinos kako bi Crna Gora iskoristila sve potencijele koje ima.

„Moramo da postignemo najširi konsenzus oko važnih pitanja. Zbog ekonomije bitno bi bilo da se Vlada formira što prije i da se uključi što više faktora, a posebno da se teži profesionalizaciji i depolitizaciji u upravljačkim strukturama. Na najbitnijim mjestima postavljati ljude koji imaju reference, naročito u državnim kompanijama i u upravnim odborima takođe. Ne mora neko biti pripadnik neke političke partije da bi bio u upravnom odboru, moramo to da promijenimo, da shvatimo da su to vrlo odgovorna mjesta i da iz tih preduzeća se generiše mnogo stvari bitnih za državu i njen razvoj“, kazao je Raičković.

Komentarišući stanje u nekim državnim predztećima, istakao je, da smatra da bi za Aerodrome CG bilo najbolje da ostanu u državnom vlasništvu, ali da se promijeni i način upravljanja i broj zaposlenih. EPCG je kaže, ostvarila dobar rezultat

Što se tiče Fonda PIO, Raičević naglašava da nema straha za isplatu penzija, ali da treba taj fond reformisati da bi bio ono što mu u imenu i stoji, investiciona ustanova koja će razmišljati o penzionerima i tako što će im obezbijediti ne samo ono što su zaradili negi i da im te penzije budu uvećene i da imaju i dividente.

„Pitanje je kako organizovati to u budućnosti. Nije rješenje da se iz državnog trezora daje novac, već da se razmišlja i o onima koji dolaze“, kazao je Raičković.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA