Radović: Kontinuirano radimo na jačanju kapaciteta crnogorske policije

V.d. direktora Uprave policije (UP) Aleksandar Radović prisustvovao je prvoj Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi – SEPCA, kojom ove godine predsjedava Srbija, a koja je održana danas u Beogradu.

Kako je saopšteno iz UP, fokus današnjeg događaja na kojem su  učestvovali direktori policija zemalja Jugoistočne Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, odnosno partnera, bio je na borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, sajber bezbjednosti, kao i na promociji ženskog liderstva i rodne ravnopravnosti.

„Borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata nalazi se na listi nacionalnih prioriteta definisanih na osnovu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA, te se shodno tome kontinuirano radi na jačanju kapaciteta crnogorske policije, u cilju što efikasnijeg odgovora na ovaj bezbjednosni izazov na koji ni jedna država ni u okruženju, pa ni šire, nije ostala imuna“, rekao je Radović.

On je istakao da smo u prethodnom periodu imali gotovo duplo veći broj predmeta formiranih zbog krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata, “što je svakako pokazatelj da Uprava policije Crne Gore intenzivno radi na suzbijanju ovih vidova kriminala”.

Iz UP navode da smo u  posljednjem periodu svjedoci da je jedan od zastupljenijih izazova sa kojima se kako region, tako i cijeli svijet suočava, i sajber kriminal.

S tim u vezi, Radović je naglasio da upravo određivanje visokotehnološkog kriminala za jedan od zajedničkih prioriteta SEPCA zemalja daje impuls istrajnosti i efikasnosti u borbi protiv ovog bezbjednosnog izazova, naročito kroz blagovremenu razmjenu informacija, ali i znanja, iskustava i dobrih praksi.

Takođe, govoreći na temu rodne ravnopravnosti, Radović je istakao značaj, ali i potrebu veće uloge žena u policiji, kroz prisutnost na rukovodećim pozicijama, kao i kroz mehanizme jednakih mogućnosti karijernog napredovanja, te apostrofirao da će se za istu zalagati.

„Osim toga, smatram i da bi sama činjenica da je uloga žene u bezbjednosnom sektoru na zavidnom nivou, direktno uticala i na povjerenje javnosti u policiju, što je svakako cilj kome težimo”, kazao je Radović.

Radović je održao i bilateralni sastanak sa direktorom Savezne kriminalističke službe Republike Austrije, Andreasom Holzerom, kada je potvrđena dobra i efikasna saradnja dvije partnerske službe, te istaknuta namjera za njenim intenziviranjem naročito u odnosu na borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojem dijelu je, saglasni su sagovornici, neophodan zajednički odgovor.

Osim toga, na marginama Generalne skupštine SEPCA, Radović se sastao i sa pomoćnikom direktora policije Republike Srbije, Draganom Vasiljevićem, sa kojim je potpisao Protokol o saradnji tokom turističke sezone kojim je predviđeno da šest policijskih službenika MUP-a Republike Srbije, od 1. jula do 1. septembra, borave u organizacionim jedinicama Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, u ciju pružanja podrške crnogorskoj policiji.

“Na ovaj način još jednom je istaknuta izuzetno dobra i plodotvorna saradnja koju ostvaruju dvije policije u borbi protiv svih oblika kriminala”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Uprava policije

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA