Raditi na unapređenju zakona iz domena rodne ravnopravnosti; U Crnoj Gori nema istopolnih brakova

Cilj Ministarstva ljudskih i manjinskih prava je da se u punom obimu implicira Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta, kako bi svi građani uživali ljudska prava u punom obimu i bili izjednačeni u svim aspektima, kazala je direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Mirjana Pajković.

Ona je, u emisiji “Pressing” Gradske TV, poručila da će nakon usvajanja Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije uslijediti usaglašavanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

“Riječ je o izuzetno kvalitetnim zakonskim rješenjima koja su rađena po najvećim evropskim standardima i sigurna sam da će kao takvi biti primjeri dobre prakse”, navodi Pajković i napominje da treba raditi na unapređenju zakona iz domena rodne ravnopravnosti.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević navodi da je njegova glavna kritika civilnog sektora bila potkapacitiranost Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Međutim, kako dodaje, ne može se reći da Ministarstvo nije radilo ništa posljednjih godinu.

“Kasni se sa izmjenama Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Međutim, rodna ravnopravnost je i Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja i u tom segmentu se dosta toga uradilo”, ističe Ulićević za Gradsku TV.

Nije tačno, naglašava, da u Crnoj Gori ima istopolnih brakova.

“Mi imamo životna partnerstva iz kojih ne proizilaze prava koja su garantovana zato što imamo preko 20 zakona koji nijesu usklađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje”, navodi Ulićević i dodaje da se prethodnih godina radilo na edukaciji građana.

“Kada pitate građane da li smatraju da neko treba da prođe prinudnu sterilizaciju da bi promijenio oznaku pola u dokumentima, 40 odsto građana je reklo da je to neprihvatljivo, skoro 40 odsto je reklo da ne zna. Imamo 20 odsto građana koji smatraju da je to prihvatljivo i ja onda ne mogu da pristanem na tezu da je većinska Crna Gora protiv različitosti”, poručuje Ulićević.

Foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA