Put za bjelopoljsko selo Bojišta od svih zaboravljen

Put za selo Bojišta, u dužini od dva kilometra, odvaja se od glavnog magistralnog puta Bijelo Polje – Ribarevine – Podgorica u mjestu Slijepač Most. Petnaest porodica iz sela Bojišta traži od nadležnih da se nastavi započeto asfaltiranje od željezničkog stajališta Slijepač Most, kao i sanacija glavnog puta.

Mještani ističu da su se za sanaciju puta obraćali nadležnima u opštinskoj administraciji, ali da dosad nijesu nailazili na razumijevanje, prenosi Dan.

– Bojište je pitomo selo, gdje su radni i vrijedni domaćini, ali nažalost od lokale uprave je odavno zaboravljeno. Ako se nastavi sa ovakvim ignorantskim odnosom prema nama, i mukama da od svojih kuća dođemo do magistralnog puta sve će biti više onih koji će odlaziti i sreću i životnu egzistenciju tražiti na drugom mjestu. U selu ima i mladih bračnih parova koji, nažalost, zbog lošeg puta ozbiljno razmišljaju da odu. Udaljeni smo od centra Bijelog Polja 12 kilometara, a do kuća ne možemo doći. Bojimo se da će Crna Gora veoma brzo dobiti još jedno pusto selo – ističu mještani Bojišta.

Mještanin Radisav Šćekić mišljenja je da dok se ne steknu uslovi za asfaltiranje glavni put treba samo održavati.Njegovo mišljenje dijele i komšije Batrić Bulatović i Miladin Janketić, koji su kilometar puta o svom trošku probili, nasuli i samostalno ga održavaju.

Da je ovaj putni pravac prioritet, kako zbog mjesnog groblja Glavica, tako i zbog najkraće veze sa glavnim magistralnim putem i zbog željezničkog stajališta ističe i Radosav Korać, kao i porodice Rakočević Janketić.

– U našim zahtjevima koje smo upućivali nadležnima u lokalnoj upravi isticali smo da je riječ o izuzetno lošem putu od željeznikog stajališta Slijepač Most do groblja Glavica, u dužini od skoro dva kilometra. Put je godinama u lošem stanju, bez nasipa, izlokan, izrovan i vrlo brzo osim konjske zaprege njime će jedino moći da idu terenska vozila.Ulažemo svoja sredstva da se put popravlja i to je sada već postalo nepodnošljivo. Potrebno je da se put naspe u cijeloj dužini i da nasip utabaju greder i valjak – ističu mještani Bojišta i dodaju da su još prije 30 godina tri porodice iz sela probile ovaj put i prije šest godina ga i nasule.

Kažu da u selu ima i porodica koje su zainteresovane za početak porodičnog biznisa, kao što je otvaranje etno naselja i izletišta, ali da bez puta to jednostavno nije moguće realizovati.

Problem i nefunkcionisanje Savjeta MZ

U lokalnoj upravi ponavljaju da kada su u pitanju sanacija i rekonstrukcija lokalnih putnih pravacsa sve se radi prema prioritetima koje ističu mjesne zajednice.Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić navodi da selo Bojište pripada Mjesnoj zajednici Ravna Rijeka gdje već nekoliko godina ne funkcioniše Savjet MZ.

– Očekujemo da se problem sa funkcionisanjem MZ riješi ovog proljeća, a onda će se vidjeti šta je najpotrebnije i najhitnije da se uradi. Ono što je urađeno jeste asfaltiranje dijela puta koji vodi od magistrale na Slijepač Mostu. Znam da je to nedovoljno, ali očekujem da se ove godine nešto konkretnije uradi i za Bojišta – kaže Ružić.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA