Prošlost i sadašnjost među barskim zidinama: „Tvrđave – nekada uporište od neprijatelja, danas mostovi saradnje“

Kulturno-umjetničkim programom u Starom gradu obilježena je “Noć tvrđava”, a Bar se pridružio manifestaciji koja se održava širom Evrope.

Izložbom Miluna Lutovca pod nazivom “Mit i oblik”, koncertom grupe “Divanhana” i programom za djecu i mlade, u petak je odata počast barskoj i crnogorskoj istoriji među zidinama Starog grada.

Manifestacija se održava istovremeno na još 49 lokacija u devet država širom Evrope, među kojima su Bosnia i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Rumunija, Slovenija i Ukrajina, a ovo je njeno treće izdanje.

Predstavnik Ministarstva evropskih poslova Miloš Marković, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju, kazao je da je manifestacija postala tradicionalna, te da u danima kada obilježavaju evropsku saradnju ovim putem se na najbolji način prikazuje evropsko jedinstvo.

“Tvrđave su nekada služile kao uporište odbrane od neprijatelja, a danas predstavljaju mostove saradnje među ljudima. Takođe, predstavljaju vrijedan kulturni resurs. Upravo je ova manifestacija proistekla kao rezultat evropske teritorijalne saradnje, budući da je nastala kroz realizaciju projekta ‘Fortitude’ koji su zajedničkim snagama implementirale kolege iz Opštine Bar, Karlovca, Šibenika i Banja Luke koje su na najbolji način valorizovali kulturno-istorijsko nasleđe”, poručio je.

Marković je dodao da su u ovim gradovima izvršeni brojni konzervatorski radovi, nabavili vrijednu opremu i na taj način stvorili jedan novi turistički proizvod koji je sve više atraktivan.

Naglasio je da je manifestacija opravdala sva očekivanja, budući da je nastavila da traje i po završetku projekta, što je bio i cilj, pa mu je, kako je istakao, zadovoljstvo što se “Noć tvrđava” vraća pod okriljem drugih interregionalnih programa.

Dr Milun Lutovac, autor izložbe “Mit i oblik” koja je izložena na ulazu u tvrđavu Starog Bara, kazao je da na tom mjestu vidi jedan lijep susret onoga što je zamislio u svojim djelima i onoga što postoji u vremenu i prostoru.

“Mislim da je na baš interesantan i originalan način povezana sinergija prostora, vremena, vjekova i ako išta bude ostalo poslije ovog, ostaće ovim mladim generacijama jedan znak da su i neki drugi ljudi u nekom drugom vremenu imali svoj oblik, svoj sadržaj i svoje slovo ili svoj znak”, rekao je Lutovac.

On je istakao da je Crna Gora imala veoma važan događaj u 15. vijeku kada se pojavilo slovo na Cetinju koje nije potrajalo zbog istorijskih nemira. Želimo i volimo da se ponosimo time, kazao je, i dodao da je ovo njegov pokušaj da se prisjetimo tog vremena, Đurđa Crnojevića koji je tada unio u Crnu Goru nadu, svjetlost i duh.

Manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, kazavši da je projekat “Fortitude” bio jedan od prvih koji je realizovan nakon što je 2018. godine oformljena kancelarija za međunarodnu saradnju i evropske projekte.

Prema njegovim riječima, projekat je već prve godine pokazao puni kapacitet i potvrdio da je Opština Bar spremna da sa uspjehom realizuje i neke druge projekte.

“Ove godine ćemo zaključiti niz ugovora koji će nas jasno pozicionirati kao jednu od lokalnih administracija koja sa uspjehom sporovodi sve ono što jesu evropske perspektive. Takođe, raduje i činjenica da smo sa nivoa opštine bili dodatna motivacija svim institucijama sa područja naše opštine da se dodatno uključe i učestvuju u evropskim projektima”, poručio je.

On je više puta istakao koji su to benefiti i ciljevi projekta “Fortitude” – da približe svim sugrađanima one evropske vrijednosti koje se u Baru baštine već vjekovima.

Raičević je ocijenio da manifestacija pruža priliku i otvara novu scenu za kulturno stvaralaštvo i barske umjetnike koji u kontinuitetu učestvuju u ovom programu.

Nakon zvaničnih obraćanja, na ulazu u starogradsku tvrđavu održan je koncert barske rok grupe “Akademia”, a nakon toga, na ljetnjoj pozornici Starog Bara, nastupila je grupa “Divanhana” iz Bosne i Hercegovine.

Likovna umjetnost i 3D modelovanje za najmlađe

U Arhiepiskopskoj palati upriličena je likovna radionica za djecu umjetničkog ateljea “Dalias”, pod rukovodstvom akademskog slikara Dada Ćetkovića.

U Kreativnom habu održana je kreativna radionica 3D modelovanja za djecu, izložba i predstavljanje makete Kreativnog haba koji se nalazi u Starom gradu.

Djeca su pokazala interesovanje za oba događaja koja na svojstven način spajaju prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

Ćetković je “Vijestima” kazao da ovakvih sadržaja u Baru treba sve više, jer se na taj način djeca i mladi kroz umjetnost povezuju sa svojom prošlošću.

Za njega je, kako je istakao, dragocjeno to što stvaraju baš među zidinama Starog Bara koji oni, pretpostavlja, ne bi inače posjetili.

“Tema radionice je ‘Nekad i sad’, a posvetili smo je smo je članovima našeg ateljea i svim drugim posjetiocima. Naša djeca su već likovno potkovana pa su izloženi i radovi sa prethodne ‘Noći tvrđave’ kada je motiv bio Stari Bar. Ove godine smo željeli da ih ohrabrimo da kroz likovnu umjetnost naprave sponu između prošlosti i sadašnjosti”, rekao je Ćetković.

Neki od motiva koji su se našli na radovima najmlađih su kulturne i istorijske znamenitosti, priroda, narodna nošnja…

Ćetković je htio da im skrene pažnju na njihov grad čiji fragmenti datiraju još iz šestog vijeka, a to ih je inspirisalo da slikaju način života u starim, kamenim kućama.

Kao posebno zanimljivo, on ističe rad jednog polaznika koji predstavlja ljudsku i robotsku ruku koje se rukuju, što za njega predstavlja simbol spone istorije i budućnosti, ali i onoga što je sadašnjica u nekim djelovima svijeta.

Foto: Marija Pešić/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA