Proslava Dana nezavisnosti u Nikšiću: „Vrijeme je za ljubav“

Ovogodišnja proslava Dana nezavisnosti održaće se 21. maja na Trgu Slobode u Nikšiću, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

„Ovo je prvi put da se u Nikšiću gradu koji je dao nemjerljiv doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti organizuje proslava ovog važnog datuma. Potrudićemo se da u produkciskom smislu program protekne kako i dolikuje događajima koji se organizuju u čast Dana nezavisnosti Crne Gore“, navode u saopštenju.

Sloganom ovogodišnje proslave “ Vrijeme je za ljubav“,  žele da, kako je saopšteno, pošalju poruku ljubavi i tolerancije, kao i da pozovu sve građane da slave Dan nezavisnosti svoje države.

„Ovim događajem želimo da izbrišemo onu ružnu sliku koja je 13. jula prošle godine poslata iz Nikšića, jer naš grad nije poligon sa kojeg se šalju poruke mržnje i nasila. Naša organizacija je u prethodnom periodu imala veoma profesionalnu saradnju sa Centrom bezbjednosti Nikšić, tako da vjerujemo da ćemo i ovoga puta zajednički doprinijeti da sve protekne u najboljem redu“, dodaju u saopštenju.

Očekuju da realizaciju ovog projekta finasijski podrži Vlada Crne Gore koja u prethodnih dvije godine nije iskazivala spremnost da podrži narodne proslave Dana nezavisnosti.

„Vlada ima obavezu da novcem građana finasira sve programe koji su posvećeni obilježavanju državih praznika, bez obzira ko bio njihov organizator. Vjerujemo da zbog našeg kritičkog odnosa prema radu Vlade Dritana Abazovića navedeni događaj neće biti uskraćen za podršku“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se nadaju da će pošto se događaj organizuje u Nikšicu i Elektroprivreda podržati njegovu realizaciju, što takođe prethodnih godina nije bio slučaj.

„Ovom prilikom pozivamo  udruženja koja se bave očuvanjem kulturnog nasleđa svih naroda koji žive u crnoj gori da nas kontaktiraju ( office.ckm@gmail.com) kako bi uzela učešće u programu. Crnogorska javnost će u narednim nedjeljama biti upoznata sa listom učesnika velike narodne proslave 21. maja“, navodi se u saopštenju.

Iz poštovanja prema porodicama žrtava koje su nastradale u avgustu prošle godine, odlučili  su da tradicionslnu proslavu Dana nezavisnosti ove godine ne organizuju na Cetinju iz razloga što smatraju da dok se ne navrši godinu dana od tragedije, nije vrijeme za javne proslave i muzičke događaje u Prijestonici.

NIKŠIĆ PROGNOZA