Pronaći rješenje kako bi testiranja bila u skladu sa zakonom

U Crnoj Gori se hitno mora pronaći rješenje kako bi sva naredna testiranja maturanata i polumaturanata bila u skladu sa zakonom, pravilnicima i etičkim normama, ocijenjeno je na okruglom stolu Sindikata prosvjete (SPCG).

Sindikat je danas organizovao okrugli sto na temu „Eksterno testiranje – kako dalje?“.

Kako je saopšteno iz SPCG, okruglom stolu su se odazvali predstavnici Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, bivši ministar prosvjete, akademik Slobodan Backović, predstavnici strukovnih udruženja, direktorica NVO Udruženje Roditelji, kao i pojedini prosvjetni radnici.

Iz SPCG su naglasili da se niko iz Ministarstva prosvjete nije odazvao pozivu.

„Cilj Okruglog stola je bio iznošenje predloga i razmišljanja da li i na koji način treba organizovati eksterno testiranje učenika u budućnosti, odnosno predlaganje konkretnih mjera i procedura kojima bi svaka naredna eksterna matura na objektivan način pokazala usvojeno znanje učenika“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su tokom diskusije uočeni i naglašeni brojni problemi koji su dodatno degradirali obrazovni sistem i status prosvjetnog radnika u društvu.

“Opšti zaključak sa Okruglog stola je da se pod hitno mora krenuti u pronalaženje rješenja kako bi sva naredna testiranja maturanata i polumaturanata bila u skladu sa zakonom, pravilnicima i etičkim normama, kako bi se ujedno vratilo povjerenje u sam proces eksternog testiranja”, kazali su iz SPCG.

Iz Sindikata su kazali da je kao hitne mjera predloženo da se sve nadležnosti i odgovornosti oko eksternog testiranja vrate Ispitnom centru i da u svakoj učionici budu prisutna dva test administratora.

Predloženo je, kako se navodi, i da test administratori ne budu angažovani u ustanovama u kojima su zaposleni, da svi ocjenjivači testova, test administratori i ispitni koordinatori u školama dobiju odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Iz SPCG su naveli da je predloženo i da se ugovorom o angažovanju predvidi odgovornost svih učesnika u procesu sprovođenja državne mature i da se razmotri tehnička mogućnost ograničavanja mobilnog signala u vrijeme polaganja testa.

Oni su dodali da je predloženo i da Ispitni centar putem javnog poziva angažuje ocjenjivače za pojedine predmete.

“Stav SPCG-a je da nadležna komisija za ocjenjivanje nikada više ne dozvoli da test bude pregledan onima koji su uhvaćeni u prepisivanju, i da budu pušteni da polože ispit”, navodi se u saopštenju.

Iz SPCG su kazali da su saglasni sa zahtjevima da nadležni organi pod hitno utvrde na koji način je test iz matematike za polumaturante procurio u javnost, te da se odgovorni adekvatno sankcionišu.

Oni su pozvali Ministarstvo prosvjete da pod hitno pristupi izradi novih pravilnika u cilju implementacije predloženih mjera.

“Ukoliko se ne pristupi suštinskim reformama oko eksternog testiranja učenika, SPCG će pozvati prosvjetne radnike da ne učestvuju u procesu kojim će njihov ugled dalje biti degradiran”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Mina

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA