„Pritisak na Rmandića nastavak antisindikalne diskriminacije“

Poziv predsjedniku Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG) Crne Gore Igoru Rmandiću, da u Odjeljenju bezbijednosti Podgorica da izjavu povodom današnjeg mirnog protestnog okupljanja, Unija slobodnih sindikata Crne Gore ocjenjuje nastavkom pritiska i antisindikalne diskriminacije, naveli su u svom saopštenju. 

„Bez pisanog naloga o tome ko je, zašto i zbog čega naložio njegovo ispitivanje, jasno je da se radi o unaprijed isceniranom nastavku iscrpljivanja predsjednika NSPCG, ali i zastrašivanja svih članova/ca ovog sindikata, a posebno učesnika/ca današnjeg protesta. Jasna je namjera da se, pored pokušaja ograničavanja prava na sindikalno organizovanje i djelovanje, sada želi ograničiti pravo na javno okupljanje, slobodu misli i slobodu izražavanja“, istakli su iz USSCG.

Prema njihovim riječima, ovakav vid najnovijeg nasrtaja na osnovna ljudska prava i slobode neće osujetiti NSPCG da nastavi svoju beskompromisnu borbu za unapređenje uslova rada crnogorskih policijskih službenika. U toj borbi, koja, kako su kazali, znači borbu za prave demokratske vrijednosti i slobode, Unija slobodnih sindikata Crne Gore biće im siguran oslonac i pratilac.

„Budući da su državni i pravosudni organi u slučaju današnjeg, u skladu sa zakonom najavljenog i održanog protestnog skupa, reagovali promptno, vjerujemo da će već od sjutra po službenoj dužnosti reagovati i na svako naše javno ukazivanje na antisindikalnu diskriminaciju i kršenje osnovnih prava iz rada i po osnovu rada. U tom smislu, podsjećamo ih na član 182 Krivičnog zakonika, koji propisuje kaznu zatvora ili novčanu kaznu za one koji svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način sprječavaju ili ometaju sindikalno organizovanje i djelovanje. Ukazujemo i na član 224 koji predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji se svjesno ne pridržavaju zakona, kolektivnih ugovora i drugih akta o pravima iz rada i po osnovu rada i koji takvim svojim činjenjem uskraćuju ili ograničavaju zaposlenima prava koja im pripadaju“, zaključuju iz USSCG.

Foto: USSCG

NIKŠIĆ PROGNOZA