Prikupljaju informacije, formiran predmet protiv Dešić

Osnovno državno tužilaštvo u Baru prikuplja obavještenja o slučaju u školi ,,Meksiko“ i provjerava da li se u toj ustanovi pjevalo: ,,Nož, žica, Srebrenica“.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je Pobjedi da prikupljaju obavještenja kako bi se utvrdile sve činjenice od kojih zavisi i nadležnost Tužilaštva, da li je predmet za Osnovno ili Više tužilaštvo.

Reakcija Tužilaštva uslijedila je nakon što je uprava škole prijavila policiji jednog roditelja zbog navodno lažne objave na društvenim mrežama i pokušaja unošenja razdora i uznemirenosti među učenicima, jer je objavio da je njegovo dijete, učenik trećeg razreda, završilo ranije nastavu, jer su stariji razredi pjevali ,,Nož, žica, Srebrenica“.

U međuvremenu se na društvenim mrežama širila i informacija da je navodno neko spornu poruku iste sadržine ispisao i na Vajber grupi, te da se i u školi diskutovalo o tome.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da su upoznati samo sa slučajem u kojem je prijavljen roditelj zbog ispisanog statusa na društvenim mrežama.

Od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Pobjeda čeka odgovor na upit kako su ili planiraju li da reaguju na ovaj slučaj. Čekaju odgovor i od Uprave za inspekcijske poslove koja bi trebalo i po prijavi resornog ministarstva da istraži slučaj u barskoj školi.

„Uprava JU OŠ ,,Meksiko“ negira da je došlo do bilo kakvog incidenta koji se plasira u javnosti proteklih dana. Uprava škole će o svemu obavijestiti Školski odbor“, naveli su nedavno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Dodaju da su iz uprave istakli da su ponosni na multietnički i multivjerski sklad koji se u ovoj školi njeguje oduvijek.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je Pobjedi da je i protiv tamošnje odbornice Bošnjačke stranke Edine Dešić formiran predmet po anonimnoj prijavi grupe građana zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz čl.370 Krivičnog zakonika za koje je nadležno Više državno tužilaštvo Podgorica.

I od tog tužilaštva čekaju odgovor da iznesu detalje zbog čega je konkretno pokrenut predmet protiv Dešić. Dešić juče nije odgovarala na poziv i poruku Pobjede.

Ona je ranije kao predsjednica OO Bošnjačke stranke, kako su prenijeli mediji, pozvala nadležne da hitno informišu javnost o svim činjenicama u vezi sa porukom na vajber grupi Osnovne škole ,,Meksiko“ – ,,Nož, žica, Srebrenica“, koju je, kako navodi, poslao učenik te škole.

„U vezi s informacijom koja se počela širiti društvenim mrežama, a koja je i potvrđena od više roditelja učenika barske OŠ ,,Meksiko“ da je na jednoj Vajber grupi neko od učenika ove osnovne škole ispisao poruku/parolu ,,Nož, žica, Srebrenica“ koju je uputio učenicima, članovima iste Vajber grupe islamske vjere, te da je nakon toga u dvorište škole uneseno hladno oružje kako bi se fizički obračunalo sa istim učenicima uz povike iste parole, pozivam direktoricu škole i ministarku da hitno informišu javnost o tome“, navela je ona.

Dašić je dodala da treba ispitati i da li je tačna informacija da je jedna nastavnica na času povela debatu o tome šta znači ,,nož, žica, Srebrenica“, te pokušala da relativizuje ovaj događaj, ali i genocid u Srebrenici, govoreći im da nema potrebe da su toliko uznemireni, kao i da ne vjeruju svemu što o Srebrenici pišu i prenose mediji.

„Takođe, pozivam Upravu policije i tužilaštvo da ispitaju ovaj slučaj sa jasnim elementima mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, koji je drugi po redu takav slučaj u Baru u posljednjih deset dana i da procesuiraju odgovorne kako bi se društvu poslala jasna poruka da država neće tolerisati širenje mržnje“, navela je ona nedavno u saopštenju.

Foto: Fejsbuk

NIKŠIĆ PROGNOZA