Praznik vaseljenskih učitelja: Danas su Sveta tri jerarha

Pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, koji su zauzeli visoko mjesto u istoriji hrišćanske crkve.

Sveta Tri jerarha zajednički je praznik tri vaseljenska učitelja koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovijedanja hrišćanstva prevazišli savremenike.

Praznik je uveden u 11. vijeku, 1084. godine u Carigradu, čime je okončan veliki javni spor o važnosti svakog pojedinačno.

Jedni su uzdizali Vasilija Velikog zbog čistote i hrabrosti, drugi Grigorija Bogoslova zbog bogoslovlja, a treći Jovana Zlatoustog zbog rečitosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vjere.

Međutim, sva tri svetitelja javila su se u snu episkopu Ehvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivurečno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg.

Tako je sastavljena zajednička služba i praznik Sveta Tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru.

Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

Foto: Privatna arhiva/DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents