Postupak protiv Komnenovića zastario

Viši sud za prekršaje preinačio je rješenje Suda za prekršaje u Budvi – odjeljenja u Kotoru protiv gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića, u kome je novembra prošle godine predsjedniku tivatske Opštine izrečena opomena zbog navodnog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korpucije. Vijeće Višeg suda za prekršaje, postupajući po žalbi Komnenovićevih advokata, odlučilo je da preinači prvostepeno rješenje i da obustavi prekršajni postupak protiv gradonačelnika Tivta zbog “apsolutne zastarjelosti za vođenje prekršajnog postupka”.

Postupak protiv Komnenovića pokrenula je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) koja je utvrdila da on kao javni funkcioner u svom imovinskom kartonu iz marta 2021. nije naveo vlasnički udio od 3,44 odsto u privrednom društvu “Srpska kuća” iz Podgorice. To privredno društvo osnovano je 2017. godine, a tada je 29 osoba upisano kao vlasnici po 3,44 odsto udjela “Srpske kuće”.

S obzirom na to da su mnogi od njih sadašnji ili doskorašnji javni funkcioneri, pretragom njihovih imovinskih kartona ASK je utvrdila da većina među njima nisu prijavili ovaj udio. Među njima je bio i Komnenović (Narod pobjeđuje) koji je medijima tada kazao da zbog propusta nije prijavio simbolični vlasnički udio u privrednom društvu iz koga nikada nije ni ostvario bilo kakvu imovinsku korist.

”Ne sporeći krivicu, napominjem da je riječ o vlasničkom udjelu koji nema nikakvu materijalnu, već isključivo nominalnu vrijednost. Zbog toga i činjenice da je po mom mišljenju u pitanju benigna stvar, a vjerovatno ste se uvjerilida sam u mom imovinskom kartonu naveo precizno imetak moje porodice, i došlo je do propusta”, kazao je tada Komnenović.

ASK je protiv njega kao javnog funkcionera, zbog neprijavljivanja te imovine, pokrenula prekršajni postupak koji je okončan 9. novembra prošle godine kada je Sud za prekršaje u Budvi – Odjeljenje u Kotoru, donio rješenje kojim je Komnenoviću izreklo opomenu zbog “prekršaja iz člana 103 stav 1 tačka 23 i stav 2 u vezi člana 23 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije”.

Komnenović je ovim rješenjem obavezan i da plati troškove postupka u iznosu od 30 eura. Na to su rješenje njegovi branici, advokati Dejan Komnenović, Mladen Peruničić i Spasoje Ljesar uložili žalbe “zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalog prava i bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku i Zakona o prekršajima”.

U žalbama advokata Komnenovića i Peruničića je posebno naglašno da je pobijano prvostepeno rješenje budvanskog Suda za prekršaje nezakonito jer u njegovoj izreci “nije u skladu sa članom 197 stav 3 Zakona o prekršajima navedeno da li se okrivljeni oglašava krivim ili se oslobađa od krivice za prekršaj koji mu se stavlja na teret”, te da je “prilikom donošenja iste prekoračen objektivni identitet optužbe”.

Advokat Ljesar je u posebnoj žalbi naveo da je prvostepeni Sud za prekršaje ovakvim rješenjem “prekoračio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”. Viši sud za prekršaje je postupajući po žalbi Komnenovićevih advokataa, 5. aprila po službenoj dužnosti utvrdio da pobijano rješenje treba preinačiti i zbog apsolutne zastarjelosti koja je u međuvremenu nastupila, obustaviti prekršajni postupak protiv gradonačlenika Tivta.

Drugostepena instanca je iz spisa predmeta, utvrdila da je ASK zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka, Komnenoviću na teret stavila da je navodni prekršaj neprijavljivanja vlasničkog udjela u Srpskoj kući počinio 9. marta 2021. “pa kako je od dana kada je prekršaj eventualno učinjen proteklo više od dvije godine, te je nastupila apsolutna zastarjelost za vođenje prekršajnog postupka”.

Zbog toga je i prvostepeno rješenje preinačeno, pa su troškovi postupka umjesto na Komnenovića, prebačeni na teret budžetskih sredstava prvostepenog Suda za prekršaje u Budvi.

izvor,foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA