Pomen radnicima RTS-a stradalim u NATO bombardovanju: „Zašto je neko odlučio da ubije nevine ljude bez razloga…?“

Pomen radnicima Radio televizije Srbije (RTS) koji su poginuli u NATO bombardovanju zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu 23. aprila 1999. godine, održan je jutros u 2.06 pored spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku.

Poštu stradalima odali su članovi porodica, rukovodstvo i kolege iz RTS-a i predstavnici novinarskih udruženja, objavljeno je na sajtu javnog servisa.

U pomen stradalim radnicima RTS-a izveden je padobranski skok sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vijesti u 2.06, a prvi put je pogođena jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj.

U ime porodica 16 stradalih okupljenima kod spomenika „Zašto“ obratio se brat stradalog Siniše Medića, Miroslav Medić i poručio da bol nije ništa manja posle svih ovih godina.

„Ponovo smo se okupili ovde ispred spomenika ‘Zašto’ da postavimo isto pitanje na koje već 24 godine nismo dobili odgovor – pitanje zašto. Zašto je neko odlučio da ubije nevine ljude bez ikakvog razloga, ljude koji su samo radili svoj svakodnevni posao, koji nisu nikoga ugrožavali, koji nisu imali veze sa uređivačkom politikom RTS-a u to vrijeme“, rekao je Medić.

Dodao je da su NATO avioni „bez ikakvog jasnog upozorenja, bez griže savjesti, sa bezbjedne udaljenosti ispalili rakete na zgradu RTS-a iako su dobro znali da je u njoj svake noći bilo između 150 i 160 ljudi“.

Ukazao je da su međunarodne novinarske organizacije i agencije poslije bombardovanja izjavile da RTS „nikako nije mogao biti legitiman vojni cilj i da je u pitanju klasičan ratni zločin“.

„I pored svega toga Sud za ljudska prava u Strazburu se oglasio nenadležnim u ovom slučaju. Ovo je ostao zločin bez kazne“, istakao je Medić.

On je nadležne zamolio da zgrada RTS-a bude pretvorena u memorijalni centar i dodao da idejno rješenje odavno postoji.

„Hajde da uradimo nešto za sve koji su stradali u bombardovanju 1999. godine“, poručio je Medić.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na deset godina zatvora zbog nepoštovanja naređenja Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmjesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Udruženje novinara Srbije (UNS), Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije (SINOS), uoči obilježavanja 24 godine od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, ocijenili su da je ta vojna organizacija počinila ratni zločin i uvela praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome niko iz NATO struktura nije odgovarao.

Živote su izgubili: Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimovi, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

Izvor: Beta

NIKŠIĆ PROGNOZA