Polović: Sajber napad na Crnu Goru pripreman od januara 2022.

Incijalna infiltracija u Vladinu informacionu infrastrukturu, koja je rezultirala ozbiljnim sajber napadom na Crnu Goru u avgustu prošle godine, počela je još u januaru 2022, saopšteno je na radnom doručku sa novinarima koji je juče organizovalo Ministarstvo za javnu upravu.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović, odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da su u tom sektoru iz izvještaja američkog FBI i francuskog ANSSI dobili određene informacije na osnovu kojih znaju da je infiltracija počela u januaru 2022. godine.

On je kazao da su korišćeni određeni nedostaci u sigurnosti i da znaju koja je tačka kroz koju je izvršena incijalna infiltracija u sistem, ali i da ne može da saopšti javnosti koja je tačka u pitanju, te da je to pitanje raspravljano i na Vijeću za nacionalnu bezbjednost.

„Nije bio u pitanju samo Cuba ransomware. To je bio samo alat kojim je izvršen krajnji napad. Korišćene su manjkavosti sistema, a MJU i Operativni tim su dali mnoštvo preporuka koje su upravo proistekle iz zajedničkog rada sa kolegama iz FBI-a, ANSI-a“, kazao je Polović.

On je istakao da su brojne stvari koje su prepoznali kao moguće nedostatke već otklonjene, te da je Crna Gora danas značajno spremnija za neku novu eventualnu sajber prijetnju, u odnosu na avgust prošle godine.

„Definitivno smo bili nespremni. Nikada ranije nijesmo imali sličan napad, i do avgusta prošle godine nijesmo imali svijest o tome što može da znači ozbiljan sajber napad i koliko posljedica može da nanese, prije svega, građanima“, kazao je on.

Upitan da li se danas, na osnovu izvještaja FBI-a i ANSSI-a, zna ko stoji iza sajber napada prošlog avgusta, Polović je kazao da ni u samim izvještajima nema eksplicitnog nalaza u tom smislu.

Cuba ransomware grupa, kako je kazao, je poznata sajber teroristička organizacija iza čijih pojedinih napada je u prošlosti stajala Ruska federacija, a da li je i u slučaju Crne Gore riječ o orkestriranom napadu iz te države, nije poznato.

Ministar javne uprave (MJU) Maraš Dukaj najavio je da će taj resor ubrzo završiti rad na Zakonu o informacionoj bezbjednosti, a ključni novitet predviđen tim aktom je formiranje nacionalne agencije za sajber bezbjednost.

On je rekao da sajber ratovi predstavljaju najčešći i najopasniji vid rata u svijetu, a da Crna Gora, kao članica NATO-a, nije imala sistem monitoringa mreže i sajber odbrane u režimu 24/7. Polović je kazao da je danas sistem sajber otpornosti podignut na značajno viši nivo.

„Ali ne zadovoljavamo se time. Digitalizaciji treba da prethodi digitalna infrastruktura i adekvatan sistem sajber bezbjednosti i pouzdanosti“, kazao je Polović.

Kako je dodao, prepoznali su da nemaju adekvatne mehanizme u normativnom dijelu, pa su pristupili temeljnoj izradi potpuno novog zakonskog teksta, koji će, između ostalog, prepoznati termin „sajber krize“. Prema njegovim riječima, tokom prog kvartala ove godine, CIRT je spriječio posljedice od 38 hiljada spam imejlova koji su upućeni ka imejl serverima Vlade, kao i 9,2 hiljade imejlova sa malicioznim linkovima i 142 virusa sa kojima se pokušalo infiltrirati u Vladinu infrastrukturu.

On je kazao da će agencija za sajber bezbjednost imati ključnu ulogu u tom segmentu.

„Naša intencija je da bude formirana do kraja trećeg ili početkom četvtog kvartala ove godine, a da od 1. januara naredne godine radi u punom operativnom kapacitetu“, rekao je Polović.

Prema njegovim riječima, Regionalni centar za sajber bezbjednost je kapitalan projekat, a želja MJU-a je da to bude regionalni hub i da Crna Gora postane lider u edukaciji za sajber bezbjednosti. Upitan da li, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, očekuje povećan broj sajber napada, on je odgovorio da su povećan stepen napada zabilježili i tokom predsjedničkih izbora.

„Onda je realno očekivano da povećan broj napada možemo imati i u toku parlamentarnih. Međutim, stalno imamo te napade, oni su višeg ili nižeg nivoa, imaju ih i ostale države. Samo je pitanje koliko smo sposobni da odgovorimo na njih. Trenutno imamo značanjno veći kapacitet da odgovorimo na napade“, rekao je Polović.

Izvor: Pobjeda

Foto: MJU

NIKŠIĆ PROGNOZA