Policija čuva 14 funkcionera, razmisliti o uštedama

Službeno auto i obezbjeđenje samo su neke od privilegija, zbog kojih je politika u Crnoj Gori jedno od najunosnijih zanimanja. No zbog vijesti da nemamo dovoljno policajaca koji treba da čuvaju nove ali i bivše funkcionere stiče se utisak da nema ni opasnijeg posla. Da tako ipak nije, tvrde sagovornici TVCG, pa zato od nove Vlade očekuju da prekine praksu neracionalnog trošenja novca za policijsku zaštitu pojedinih funkcionera.

Holandski premijer koji je jedan od lidera sa najdužim stažom u Ervopi ide na posao biciklom. I to nije izuzetak nego praksa u razvijenim državama. Za razliku od njih crnogorski funkcioneri gotovo da nigdje ne mrdaju bez službenih auta i čuvara. A trebalo bi, ne zbog evropskih trendova, nego odgovornog ponašanja prema novcu svih nas.

„Kada uzmete u obzir da su to policajci koji prate štićene ličnosti ne samo u Crnoj Gori nego i svugdje vani gdje se ti zvaničnici nalaze onda morate da shvatite da i mi kao poreski obveznici mnogo više plaćamo te policijace“, kazao je stručnjak za bezbjednost Ivan Pekić.

A koliko tačno iz Uprave policije nijesu saopštili, a izbjegli su da odgovore i koliko ukupno policajaca čuva leđa štićenih ličnosti. U skladu sa procjenom službi bezbjednosti policija trenutno obezbjeđuje 14 štićenih ličnosti, a pravo na policijsku zaštitu tri mjeseca nakon prestanka funkcije imaju i bivši funkcioneri. Iz Uprave policije nijesu otkrili ko su oni iako su se nedavno požalili da nemaju dovoljno službenika za pratnju.

„Onda se polemika nastavila vezana za popis da Uprava policije sposobna da sve popisivače prati. Zaista imamo neke nelogičnosti u tim izjavama čelnih ljudi bezbjednosnih službi. Ono što smatram je da je nelogično da nam fali 1.400 policajaca a da smo samo unazad desetak godina imali opomene od Evropske komisije da imamo jednu od prekobrojnijih službi bezbjednosti u Evropi“, dodao je Pekić.

Sve te nelogičnosti ali i zloupotrebe korišćenja obezbjeđenja u karikature pretače Goran Šćekić i nastaviće kaže jer smatra da većina funkcionera policijsku zaštitu koristi više nego što im je bezbjednost ugrožena.

„Da bi se stvorio utisak moći vi morate da imate iza i ispred sebe ljude koji vas čuvaju. Jer moć nije samo u novcu i položaju u smislu naredbodavnih odluka koje funkcioneri odnosno političari donose. Moć je i u tome kada dođu kod svojih prijatelja, komšija, da ih neko čuva“, kazao je karikaturista Goran Šćekić.

Da mogu i bez obezbjeđenja imali smo priliku da gledamo, ali kratko. Tako je nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić prvog radnog dana došao na posao taksijem, dok su čelnici 43. vlade na jednu od sjednica otišli autobusom ili se čak u Njujorku vozili biciklom. Sve je trajalo koliko je bilo dovoljno da se to snimi i fotografiše. No, ni za te potrebe to nijesu činili njihovi prethodnici koji su tri decenije bili na vlasti.

„Mislim da je sujeta u pitanju i oni osjećaju čak da građanin odnosno njihov glasač neće ih glasati ako nema obezbjeđenje. On smatra da je ta partija i da je lider te partije ili funkcioner, ministar na određenoj poziciji i ako nema obezbjeđenje da je nebitan“, dodao je Šćekić.

A da su nebitni i da nemaju privilegije koje uživaju punim plućima pitanje je koliko bi njih i bilo zainteresovano da se bavi politikom. Dok se to ne desi jedno je sigurno da karikaturistima u Crnoj Gori neće faliti inspiracije.

„Crna Gora je jedna od rijetkih država na svijetu koja je raj za karikaturiste. Jer gdje god se okrenete vidite karikaturu“, zaključio je Šćekić.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA