„Pokušaj maskiranja postupaka prethodnog komandira“

Tačni su navodi da je po zahtjevu DPS-a izvršen inspekcijski nadzor u postupku imenovanja Zdravka Blečića na mjesto v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, pri čemu je inspektor dao nalog za otklanjanje nepravilnosti u veoma kratkom roku od tri dana, navode iz Glavnog grada u reagovanju na tvrdnje kluba odbornika DPS-a.

Klub odbornika DPS-a je saopštio da je Blečić imenovan mimo propisa za v.d. komandara i u prilog svojoj tvdnji dostavili nalaze Upravne inspekcije.

Oni su tražili da se postupi po ovim nalazima i da se svi koji su učestvovali u ovom procesu pozovu na odgovornost, prenosi Dan.

– Na rješenje o inspekcijskom nadzoru može se izjaviti žalba u roku od osam dana nadležnom ministarstvu, koje pravno sredstvo će Glavni grad iskoristiti. Takođe, zatražili smo mišljenje od MUP-a kada je u pitanju primjena Zakona o zaštiti i spašavanju, u odnosu na propisane uslove iz člana 46. Sve ovo imajući u vidu, da član 46 Zakona o zaštiti i spašavanju nigdje ne navodi da je uslov radno iskustvo sa VII1 nivoa kvalifikacija obrazovanja na poslovima zaštite i spašavanja, već samo uslov „pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite i spašavanja“. Riječ je o posebnom zakonu, koji utvrđuje uslove za zvanje komondira, pri čemu ne postoji upućujuća norma na opšte propise o radu. Uslov koji se tiče radnog iskustva je dat zasebno, a ne kumulativno, sa VII1 nivoom kvalifikacija obrazovanja, što Zdravko Blečić posjeduje – tvrde iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada navode da osim što je Zdravko Blečić obavljao poslove zaštite i spašavanja punih 31 godinu, jedini je u sastavu Službe zaštite i spašavanja, koji, shodno kadrovskoj evidenciji, posjeduje položen stručni ispit za rukovođenje službom zaštite, koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore 2017. godine.​ Oni su i poslali ovaj dokument.

– Trajno je opredjeljenje uprave Glavnog grada da postupa isključivo na zakonit način, međutim pored toga što ćemo u veoma kratkom roku objaviti javni konkurs za popunu ovog radnog mjesta, želimo da u potpunosti razriješimo i otklonimo nejasnoće, koje se tiču primjene samog člana, tako i postupanja tokom inspekcijskog nadzora. U pitanju je upravna stvar koja se rješava shodno zakonom propisanom postupku. Napominjemo da je ranije, u prošloj upravi bilo slučajeva da se utvrdi da jedno lice ne ispunjava uslove radnog mjesta na koje je imenovano, pa nije na ovaj način zloupotrebljavano u političke svrhe, i to prije okončanja postupka – tvrde iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada akcentuju „ono što je ključno jeste pritisak koji se vrši kako bi se zamaskirala postupanja prethodnog komandira“.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents