Podvožnjak u Bijelom Polju prijetnja za đake i prolaznike: Pun otpada, žice od struje vise sa plafona

Podvožnjak kod Osnovne škole „9. maj“ u Sutivanu, zbog uništene rasvjete i vode zagađene fekalijama, ali i oštećenih elektoinstalacija, rizičan je kako za učenike te škole tako i za građane.

– U podvožnjaku je uništena i pokidana instalacija za rasvjetu, nema sijalica, a na dva mjesta žice rasvjete vise sa plafona tik iznad glava onih koji se usude da ovuda prođu. Pitanje je trenutka kad će neko od mališana, ne znajući kakva ga opasnost vreba, dohvatiti ove žice, ili upasti u mini-jezero od fekalija – kažu zabrinuti roditelji čija djeca djeca svakodnevno prolaze kroz podvožnjak.

Inače, kroz dio podvožnjaka improvizovan je most od dasaka, jer se tu sakupljaju fekalije, a svuda okolo su gomile smeća i raznog otpada.

Pojedini roditelji ovih dana izbjegavaju da djecu šalju kombijem već ih prate i držeći za ruku dovode do školske zgrade, gdje ih čekaju i nakon nastave. Oni koji su iz udaljenijih sela moraju da rizikuju i djecu upućuju kombijem na nastavu. Neki se odlučuju za rizičniji prelaz preko pruge, kroz privatna imanja.

Inače, od ulaza škole do izlaska na magistralu osjeća se smrad fekalija i raznog otpada, koji je pliva po vodi. Nekoliko roditelja koje smo zatekli ispred ispričali su kako strahuju od zaraze i djecu ne smiju da puste da idu sami. Plaše se i od nezaštićenih žica instalacije koje vise sa plafona podvožnjaka.

Melića Alić koja živi u Potkrajcima prati svoje dvoje djece koja idu na nastavu, jedno u vrtić, a ubrzo će još jedno. Kaže da sa strahom ovuda prolazi i da joj nije svejedno.

– Ovo je bruka i sramota što je dozvoljeno. Fekalije su na sve strane i od njih se điri nesnosan smrad. Žice od struje izgledaju strašno, a uz sve to je mračno kao u filmovima strave i užasa. Krajnje je vrijeme da neko nešto preduzme. Strahujem kad moram ovuda sa djecom da prođem –priča Alićeva. I Fatima Međedović kaže da njeno dvoje djece idu kroz podvožnjak, i da ih sa strahom čeka da dođu sa nastave.

– Djeca su to. Zaigraju se, a opasnost je na sve strane. Neko hitno nešto mora da preduzme po ovom pitanju – upozorila je Međedovićeva.

U OŠ „9. maj“ kažu da se često čisti smeće na tom prostoru i da je sve bilo drugačije dok je radila rasvjeta.Direktorica Milijana Bošković ističe da nastavnici da prate mališane iz prvih razreda koji prolaze kroz podvožnjak.

– I nama je teret kako djeca dolaze i odlaze iz škole. Rasvjeta se postavi, ali vandali ubrzo počupaju kablove za osvjetljenje. I voda koja ulazi u podvožnjak mora se sprovesti na drugu stranu, prema šahti pored željezničke pruge. O svemu smo obavijštavali nadležne čije ekipe povremeno očiste i postave sijalice, ali se sve brzo vrati u prvobitno stanje – kaže Boškovićeva.

Otkloniće sve nedostatke

Podvožnjak je kroz donaciju od 200.000 eura prije nekoliko godina uradilo građevinsko preduzeće Bemaks. Donator je u sklopu projekta uradio i kompletnu rasvjetu.

– Nadležne službe Opštine će ponovo izaći na lice mjesta, sagledati situaciju i preduzeti sve aktivnosti u cilju otklanjanja svih nedostataka kako bi prolaz bio aspolutno bezbjedan za sve pješake – kazao je Mensur Hajdarpašić, direktor Direkcije za investicije.

Član savjeta Mjesne zajednice Sutivan Vladan Kovačević ističe da je podvožnjak značajan za bezbjedan prolazak građana, posebno učenika, i MZ čini i činiće sve sve kako bi se problem riješio.

– Više puta je čišćen, bezbroj puta smo mijenjali rasvjetu, ali se vrlo brzo nastavi po starom – pojašnjava Kovačević.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA