Podrškom Crvenog krsta u Bijelom Polju obuhvaćeno 200 pripadnika treće dobi

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, Austrijskim Crvenim krstom i Ministarstvom zdravlja, a zahvaljujući podršci Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj uspješno već nešto više od dvije godine sprovodi projekat „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“. U okviru ovog projekta otvoreni je Centar za njegu u zajednici koji nudi širok spektar usluga za starije sugrađane, ali i neformalne njegovatelje. Socijalna radnica u Centru za njegu u zajednici Ivana Bulatović kaže da je cilj usluga koje Centar pruža da omoguće da stariji što duže borave u svom prirodnom,sebi poznatom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo, prenosi Dan.

– Kroz projekat je dosad obuhvaćeno oko 200 korisnika, ali i značajan broj neformalnih njegovatelja koji tokom brige o starijim članovima svojih porodica redovno dolaze na grupe samopomoći kako bi dobili savjete i smjernice o liječenju i njezi svojih najbližih ali i međusobno razmijenili iskustva – ističe Bulatović i dodaje da se kontinuirano sprovode terenske aktivnosti za korisnike kojima socijalna radnica, medicinska sestra, dvije gerontodomaćice i 20 volontera na terenu pružaju brojne socijalne i zdravstvene usluge, psiho-socijalnu podršku, pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kako u kući tako i van nje, a sve u cilju adekvatnog zadovoljavanja potreba starijih osoba i unapređenja kvalieta njihovih života. Za korisnike koji žive na nepristupačnim mjestima, volonteri redovno dostavljaju osnovne životne namirnice, vodu i ljekove.

– Stariji su po svojoj prirodi jedna od najranjivijih grupa u društvu. Neki od najvećih problema sa kojima se suočavaju su usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. Centar za njegu u zajednici ima za cilj da kroz ovakve i slične aktivnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku našim starijim sugrađanima, kako bi prevazišli teškoće u svom funkcionisanju i dostojanstveno i zdravo starili – navela je Bulatović.

U okviru projekta realizovan je i inovativni program za usporavanje demencije, koji se po prvi put sprovodi u Crnoj Gori.

– Volonteri su jednom nedjeljno obilazili korisnike kod kojih je dijagnostifikovana demencija ili neki drugi vid kognitivnih poteškoća. Zajedno sa korisnicima, na teblet uređajima radili su niz matematičkih, jezičkih, muzičkih ali i fizičkih vježbi, koje su prilagođene njihovom trenutnom zdravstvenom stanju – kaže Bulatović.

Iz godine u godinu proširuju paletu usluga

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Zoran Rudić kaže da će i u narednom periodu kroz ovakve i slične projekte raditi na pružanju pomoći i podrške pripadnicima treće životne dobi, ali i ostalim ranjivim kategorijama stanovništva.

– Iz godine u godinu se trudimo da u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, lokalnom samoupravom i brojnim partnerima proširimo paletu usluga, kada su stariji sugrađani u pitanju i na taj način doprinesemo da kroz radionice, druženja, izlete, proslave rođendana, ali i međugeneracijska druženja, stariji imaju što veći broj aktivnosti i da što duže borave u svom okruženju – dodao je Rudić.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents