Podgorica u septembru dobija Društveno- kulturni centar

Zahvaljujući entuzijazmu koji je okupio 120 volontera iz Evrope, Podgorica će početkom septembra dobiti nezavisni Društveno- kulturni centar i skejt park namijenjen svim građanima.

Kroz projekat “Reclaiming Space, Building Community”  biće podarena svježa energiju jednom od napuštenih objekata u glavnom gradu renoviranjem i adaptacijom prostora u mjesto za druženje, organizacijom kulturnih događaja i realizacijom različitih aktivnosti.

Kako je potvrđeno za portal Dnevno.me, kao jedna od ponuđenih lokacija od Glavnog grada najprikladnija u ovom momentu za adaptaciju centra je zgrada zvana “Pomorandža” na Tuškom putu.

Finansije projekta i revitalizacija objekta

Jedan od inicijatora, diplomirani ekonomista Slobodan Đurović kazao je za portal Dnevno.me da veći dio projekta finansira NVO Toestand iz Brisela sa partnerskim organizacijama iz regiona (Termokiss, SCS Tetovo, DKC Sarajevo i NVU „Mali prst“ iz Podgorice).

„Primarno finansiranje dolazi od odobrenih sredstava od ERASMUS+ projekta, direktno preko Evropske komisije, uz sponzorstvo prema nevladinoj organizaciji Toestand i Briselske vlade iz Sekreterijata za kulturu“, naveo je Đurović.

Kako je rečeno za naš portal, prikupljena su sredstva u svim individualnim zemljama na događajima koji okupljaju zajednicu i pomažu dobročinstvo, a koje su organizovali nezavisni društveno-kulturni centri.

„Na fundraising događajima u Briselu prikupiljeno je oko 10.000 eura, tri ili četiri hiljade eura u Sarajevu, uz ostalih 58.000 eura, koliko je dato od ERASMUS+. U slučaju nužde biće iskorištena sredstva koja su preostala Toestandu od projekata od prethodnih godina“, istakao je Đurović.

NVO ,,Pješke” i finansiranje centra

Društveno- kulturni centar funkcionisaće na dobrovoljnoj osnovi. Oko 15 članova budućeg nevladinog udruženja “Pješke  upravljaće finansijama i svime što se tiče samog centra.

„Treba da ostane otvoren prema svima u zajednici, kako mladima tako i starijima, bilo kome ko želi slobodno vrijeme da provede u njemu, organizuje događaj ili prisustvuje aktivnostima“, kazao je Đurović za portal Dnevno.me.

Kako je istakao, ne smije biti afilijacije ni sa jednom političkom partijom, niti sa bilo kojim biznisom, kako sami centar ne bi mogao biti korišten u svrhe promotivne kampanje privatnog biznisa.

„Centar ne treba da vraća uslugu za dati novac, te će se iz tog razloga finansiranje oslanjati na donacije i članstvo uključenih u nevladino udruženje, koji imaju pravo odlučivanja dato Statutom“, objasnio je on.

Nedostatak prostora za umjetnike

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Aleksandar Radević kazao je za naš portal da ga raduje to što će Podgorica dobiti Društveno-kulturni centar. Vjeruje da će i nadležni prepoznati kvalitet i benefite inicijative.

Napominje i da, kada se uzmu u obzir sve obaveze mladih i starijih likovnih umjetnika u pripremi izložbe, kako sa finansijske strane tako i problematike samog prostora i njegove nedostupnosti, možemo reći da živimo u komplikovanom vremenu za likovnu umjetnost.

„Prostore zauzimaju renomirani umjetnici i vrlo rijetko se pruži šansa mladim ljudima bez izlagačkog iskustva da se dokažu. Galeristi i umjetnički odbori za odabir izlagača igraju na sigurnu kartu već dokazanih umjetnika s obzirom na to da naša likovna scena oskudijeva publikom. Samim tim je ista ta publika uskraćena za novu energiju, neviđene i eksperimentalne tekovine u savremenoj umjetnosti koje su svuda u svijetu dobrodošle osim, nažalost, kod nas“, istakao je Radević.

Kako je kazao u izjavi za naš portal, inicijativa da bude formiran Društveno- kulturni centar u Podgorici, čini se, kao jedan ideal, ukoliko, kako dodaje, prije svega ispuni kvotu samoodrživosti i omogući bolji i lakši pristup mladim kolegama kada je u pitanju prostor.

„Vjerujem da će inicijativa u najmanju ruku donijeti jedan svježiji upliv na umjetničkoj sceni, a posebno me raduje uvezanost i komunikacija sa ostalim društvenim centrima širom EU i regiona, pa i to da su ljudi ‘sa strane’ dolazili i ulagali trud i rad od koncipiranja samog projekta do budućih grubih radova na volonterskoj bazi što je iznad svake pohvale“, ocijenio je Radević.

Izvor: Dnevno

Foto: Duštveno kulturni centar

NIKŠIĆ PROGNOZA