Skup podrške u Podgorici: „Palestino, nijesi sama, Milatović da osudi genocid“

Palestino nijesi sama, poručeno je sa skupa podrške „Crna Gora za Palestinu“ koji se danas održava u Podgorici. Organizatori su studenti i mladi iz Crnogorsko-palestinskog društva. Sa skupa je upućen i poziv predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da, kako su kazali, osudi genocid u Palestini.

Skup je održan ispred sjedišta predstavništva Ujedinjenih nacija u Podgorici, nedaleko od mosta Milenijum, prenosi RTCG.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i uzvikivali „Slobodna Palestina“.

Organizatori su na početku skupa zamolili okupljene da skup prođe u miru.

Student Jovan Mandić kazao je da su se okupili kako bi iskazali solidarnost sa narodom Palestine.

„Situacija u Palestini je urgentna. Gledamo slike djece koje ne mogu da prihvate i kojima su porodice nestale. Situacija nije nastala juče već je produkt dugogodišnje okupacije Palestine od Izraela“, kazao je Mandić.

On je kazao da međunarodna zajednica ćuti i poručio da narod Crne Gore neće ćutati.

„Podsjetimo da SFRJ nije podržavala Izrael. Zahtijevamo sankcije i bojkot Izraela. Tražimo od Milatovića da osudi genocid“, kazao je Mandić.

Ilija Vujošević jedan od organizatora protesta kazao je da su se okupili kako bi skrenuli pažnju na horor kojem svjedočimo a nemoćni smo da učinimo više.

„Želimo da poručimo našoj vladi i svim našim sugrađanima da ne žmure na etničko čišćenje Palestinaca u Izraelu i Plestini, da ne žmure na genocid koji je u toku u pojasu Gaze gdje su polovina stanovništva djeca i da urade sve što mogu da doniraju novac gdje treba i da pošaljemo poruku vladi da ne treba da stojima iza zemlje koja aktivno učestvuje i praktikuje genocid jer se u Gazi dešava genocidi i tako ga i treba nazvati“, kazao je Vujošević.

On je poručio da se sa skupa želi poslati poruka mira.

„Da se rat obustavi, da se obustavi okupacija nad Palestincima i sve politike koje su antiljudske i antiarapske u Izraelu prekinu“, dodao je Vujošević.

Sa skupa su apelovali na Vladu Crne Gore da bojkotuje Izrael i uvede sankcije toj zemlji.

„Mi prije prije svega upućujemo apel vladi da uvede sankcije i bojkot državi izrael kao što smo radili prema Rusiji kada je okupirala Ukrajinu kao što se nadam da ćemo uraditi svaki put kada se na svijetu desi jedan ovakav horor kojem svjedočimo svakodnevno. Smatram da je podrška predsjednika Izraelu bila sramna, da je u najmanju ruku trebao da pozove na mir. To je naše nasljeđe. Mi smo dio države čiji je predsjednik, bivše SFRJ, obustavio sve diplomatske odnose sa Izraelom u trenutku kada su napali Egipat, Jordan i napali Palestinu i mislim da treba da njegujemo antifašističku i antigenocidnu politiku“, kazao je Vujošević.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli kazao je da spoljna politika Crne Gore ne treba da bude jednostrana.

„Ono čemu svjedočimo u Plaestini je genocid. Vrijeme je da svi osude Izrael za ratne zločine. Nije vrijeme da se bude neutralan ili da se balansira. Kada ste neutralni ili balansirate onda zauzimate stranu agresora. Vidjeli ste ljude danas iz Podgorice prethodnih dana u Rožajama, Plavu, Gusinju, Beranama koji su se priključili ljudima širom Evrope i svijeta koji pružaju podršku Palestini i osuđuju postupke Izraela“, kazao je Alhantouli.

On je poručio da je vrijeme da, kako je kazao, zvaničnici osude masakar.

„Masakar koji čini Izrael, čini ga svakodnevno i ne prestaje, on se nastavlja. Holokaust se dašava ponovo pred očima svijeta. Ako se sada ne pokrenemo kada ćemo“, kazao je Alhantouli.

Nakon govora ispred zgrade Ujedinjenih nacija, okupljeni su krenuli u šetnju centrom grada a nakon toga se okupili na Trgu nezavisnosti.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA