Podgorica: Novi protest protiv gradnje hotela u Bloku, građani blokirali kružni tok

Građani podgoričke mjesne zajednice Bloka 5 i 6 i Inicijative za zeleni Blok organizuju još jedan protest kako bi izrazili negodovanje zbog početka gradnje Hotela sa 4 zvjezdice, koji će se nalaziti na samom obodu kružnog toka, koji razdvaja Blok 5 i 6. Kružni tok biće blokiran do 20.30h. 

Ovo je četvrti protest grupe stanara, a prvi u organizaciji Mjesne zajednica Bloka 5 i 6.

Organizatori kažu da su prinuđeni da na ovaj način skrenu pažnju svim građanima i nadležnim institucijama na, kako navode, nezakonitu gradnju hotela uz kružni tok, formiranje parcele suprotno planu višeg reda iz 2018., prodaje privatniku javnog dobra od opšteg interesa, prihvatanja gradnje suprotno urbanističkim parametrima koje je izdalo nadležno ministarstvo 2023. i zbog činjenice da institucije i dalje ćute. 

Protestu prisustvuju i Vasilije Čarapić iz PES-a i Miloš Mašković iz Socijaldemokrata Crne Gore. 

Čarapić je na protestu kazao: „Bio sam kod ministra urbanizma jutros, on je donio rješenje o zabrani gradnje. Investitoru se ne može ući u trag da mu se dostavi rješenje“. 

Grupa KANA/ko ako ne arhitekt podržava protest i poručuju da idejno rješenje za hotel, i pored toga što je dobilo potrebne saglasnosti, nije usklađeno sa relevantnim pravilnicima, propisima i uslovima za gradnju.

„Dakle, nadležne institucije bi morale da preispitaju svoje postupanje vezano za ovaj slučaj“, poručuju iz KANA.

Prije svega, kako navode, sama namjena objekta je sporna. Planom i urbanističko-tehničkim uslovima, kako pojašnjavaju, data je namjena “stanovanje” – dakle, ne turizam, niti mješovita namjena, niti centralne djelatnosti, koje kao takve postoje u propisima koji uređuju urbanizam i prostorno planiranje.

„Erkeri kojima su prva i druga spratna etaža konzolno prepušteni prekoračuju zadatu građevinsku liniju. Projektant svjesno krši građevinsku liniju i pomjera je van zadatih granica pozivajući se na “mišljenje” planera“, navode iz KANA.

Foto: Antena M

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA