Podgorica: Mještani blokova za gradnju hotela saznali slučajno

Podgorička naselja Blok V i Blok VI potencijalno će, umjesto zelene površine, razdvajati manji hotel čija je gradnja planirana na dijelu kružnog toka. Narušavanje životnog prostora i bezbjednosti učesnika u saobraćaju samo su neki od razloga zbog kojih su se okupili nezadovoljni stanari okolnih zgrada.

“Ovo nije kvart koji je atraktvan komercijalno, u smislu prodaje, već je atraktivan za stanovanje. Ne znam kome odgovara da se gradi hotel, osim investitoru”, kazao je jedan od stanara kvarta Pavle Đurović.

Saglasan je i njegov komšija Petar Minić.

“Imajući u vidu činjenicu da je izgrađen kružni tok, kao objekat od javnog interesa, te da su urbanistički parametri koji su postojali na ovoj urbanističkoj parceli potpuno izgubljeni, nema ni svrhe ni smisla takav objekat graditi na ovom mjestu. Ne samo zbog urbanističkog haosa kojeg je investitor izazvao zatvarajući podzemnu garažu, nego i zbog toga što će se ugroziti bezbjednost saobraćaja”, napominje Minić.

Investitoru napravljeni ustupci mimo zakona?

Projekat za koji su, kako kažu, slučajno saznali, ima i brojne sporne pravne okolnosti, zbog kojih su se obratili nadležnim organima.

“Pokrenuli smo inspekcijske i administrativne postupke protiv rješenja koje je dobio investitor, vidjeli smo falinke. Ne mogu da kažem da nijesam optimista i smatram da će to da urodi plodom, ali smo se, u svakom slučaju, okupili da pokažemo javnosti da moramo da se izborimo za ljepši, kulturan život”, objašnjava Đurović.

Minić kaže da imaju saznanja da su investitoru napravljeni ustupci mimo zakona.

“U saznanju smo da je investitoru ovdje dozvoljeno, suprotno zakonu, da se pomjeraju građevinske linije. Imajući u vidu tu činjenicu, pokrenuli smo određene pravne postupke i određene aktivnosti pred nadležnim institucijama, za koje očekujemo da će ubrzo dati reakcije. Obaviješteni su nadležno ministarstvo i Glavni grad Podgorica, te uskoro očekujemo da reaguju i po hitnom postupku zaustave gradnju”, poručuje Minić.

Glavni grad: Nemamo nadležnost

Iz Glavnog grada objašnjavaju da je pitanje nadležnosti jasno definisano važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, u skladu sa kojim je saglasnost na idejno rješenje planiranog objekta izdao Direktorat glavnog državnog arhitekte.

“Nakon razmatranja utvrđeno je da Glavni grad nema nadležnost da postupa po predmetnom zahtjevu. Za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u postupku izgradnje objekta nadležan je Direktorat za inspekcijski nadzor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanzma. Podizanje kvaliteta života u glavnom gradu je osnovni zadatak uprave koji se u dobroj mjeri ostvaruje kroz adekvatno planiranje i upravljanje prostorom. Ovo je, nažalost, onemogućeno važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ohrabruje nas činjenica da je u toku proces usvajanja zakona koji će omogućiti Glavnom gradu i lokalnim samoupravama da adekvatnim planiranjem prostora rješava probleme građana”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Dok investitor hotela “Šajo group” pojašnjava da će na zemlji koja pripada porodici Rakčević biti izgrađen hotel, za koji su dobili urbanističko-tehničke uslove, te da je u neposrednoj blizini objekta predviđen još jedan javni parking, iz resornog ministrastva nijesmo dobili odgovore na pitanja da li je planiranja gradnja hotela u skladu sa zakonskim i pravnim okvirima urbanističkog planiranja, kao ni kakvu reakciju možemo očekivati na nezadovoljstvo stanara.

Stanari Bloka Vi VI poručuju da neće odustati dok se sporni projekat ne obustavi. Ukoliko nakon 15 dana, koliko su dali rok nadležnim institucijama, ne bude reakcije na njihove zahtjeve, nastaviće sa protestima.

Izvor: Gradski.me

Foto: Antena M

NIKŠIĆ PROGNOZA